Profesor Francisco Bastida sa Sveučilišta Princ Sultan (Saudijska Arabija) i Sveučilišta Murcia (Španjolska) održao je 16. lipnja 2023. predavanje o političkoj ekonomiji i sudjelovanju građana u Hrvatskoj u sklopu tematskih prezentacija organiziranih prema člancima objavljenim u znanstvenom časopisu Public Sector Economics.

Bastida u svom članku empirijski procjenjuje značajke hrvatskog civilnog društva i njihovo sudjelovanje u političkom životu i pitanjima ekonomskih i javnih politika na nacionalnoj razini. Ukratko, jesu li hrvatski građani spremni držati političare odgovornima.

Rezultati istraživanja temeljenog na Euro Social Survey pokazuju da vrijednosti hrvatskih građana ne predviđaju savršeno njihovu političku pripadnost što može biti posljedica nezainteresiranosti za politiku. Povjerenje u politički sustav (Sabor, političare) izrazito je nisko, najvjerojatnije zbog visoke razine korupcije i postkomunističkog učinka (vjerovanja da država radi protiv pojedinca, a ne za njega). Zajednički učinak korupcije i nepovjerenja objašnjava slabu političku angažiranost što rezultira niskom izlaznošću na izbore. Niska razina povjerenja u politički sustav objašnjava i zašto hrvatski građani ne prate političke ili gospodarske teme. 

S druge pak strane, proračunski proces u Hrvatskoj je vrlo dobro ocijenjen budući da je visoko iznad međunarodnih standarda u smislu kvalitete proračuna i opsega objave proračunskih dokumenata. Ovu bi vrlo pozitivnu značajku trebalo u budućnosti iskoristiti kao način za povećanje angažmana građana u vlasti, gospodarstvu i političkom sustavu.

Predavanje je održano u sklopu istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost Isplati li se transparentnost? Politički i socioekonomski učinci transparentnosti proračuna lokalnih jedinica u Hrvatskoj.

Prezentaciju je moderirao Josip Franić, znanstveni suradnik u Institutu za javne financije, a dostupne su snimka i prezentacija ovog zanimljivog predavanja.