Na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Ekonomika javnog sektora: Zdravstveni sustavi nakon pandemije održanoj 20. listopada u organizaciji Instituta za javne financije, stručnjaci su analizirali socio-ekonomske posljedice pandemije, razmijenivši znanja, iskustva i moguća rješenja za izazove s kojima su suočeni zdravstveni sustavi.

Raspravljalo se, između ostalog, o ranjivostima zdravstvenih sustava, (ne)jednakostima u korištenju zdravstvene skrbi, zdravstvenoj skrbi tijekom pandemije, (ne)zadovoljstvu zdravstvenih radnika, utjecajima na rodne razlike u zdravlju, i ulozi religije u otporima cijepljenju. 

Pozvano predavanje "Zdravstveni sustavi nakon pandemije: Izgradnja otpornosti" održala je Lucie Bryndova, savjetnica u Odjelu za zdravstvo OECD-a.

Sudionicima konferencije uvodno su se obratili Marko Primorac, ministar financija; Vili Beroš, ministar zdravstva; i Gabriele Giudice, zamjenik direktora Glavne uprave za gospodarske i financijske poslove Europske komisije i načelnik odjela za gospodarstva Hrvatske i Španjolske. Vjekoslav Bratić, ravnatelj Instituta za javne financije, istaknuo je kako je ekonomika zdravstva usmjerena na ekonomski učinak pružanja zdravstvenih usluga, ali da se sve više pojavljuju pitanja etike, pravičnosti i jednakosti: „U vrijeme kada smo suočeni s ograničenim mogućnostima financiranja zdravstvene zaštite, rastućim potrebama pacijenata, visokim troškovima liječenja kao i farmaceutskom industrijom koja proizvodi sve novije i skuplje lijekove, javni sustavi zdravstvenog osiguranja morat će se nositi s raznim izazovima kako da osiguraju ravnotežu financiranja, ali i nužnim kompromisima – kako i kome raspodijeliti sredstva za liječenje. Upravo ovom konferencijom željeli smo podići svijest o ovim pitanjima, ali i potaknuti raspravu o mogućim opcijama za suočavanje s izazovima zdravstvene skrbi u razdoblju nakon pandemije.“

Ovo je osma u nizu konferencija Instituta za javne financije i časopisa Public Sector Economics, svake godine na neku drugu temu, a više informacija dostupno je na mrežnoj stranici konferencije.

Zahvaljujemo autorima, svima koji su podržali konferenciju (Europska komisija i Udruga gradova) kao i programskom odboru (Aniko Biro, Ana Bobinac, Zoran Bubaš, Martina Celidoni, Igor Francetić, Christian Gericke, Florence Jusot, Dubravko Mihaljek, Valentina Prevolnik Rupel, Shlomi Segall, Šime Smolić) te kolegama koji su sudjelovali u organizaciji. 

 

  Objava za medije