Na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Instituta za javne financije stručnjaci su analizirali trenutno stanje dugotrajne skrbi diljem svijeta, razmijenili iskustva i ponudili moguća rješenja za sve veće izazove koje će starenje stanovništva donijeti sustavu dugotrajne skrbi.


Institut je 21. listopada 2022. okupio na virtualnoj konferenciji „Ekonomika javnog sektora“ posvećenoj starenju i dugotrajnoj skrbi ugledne predavače i istraživače koji su raspravljali o brojnim temama i primjerima iz svojih zemalja iz područja dugotrajne skrbi. Bilo je riječi o razlikama u privatnom i javnom financiranju, povezanosti sustava zdravstva i sustava dugotrajne skrbi, nejednakostima u pružanju skrbi, novčanim naknadama, utjecaju dugotrajne skrbi na sudjelovanje u tržištu rada, mogućnostima kreditiranja starijih osoba, problemu nedovoljnog broja medicinskih sestara i njegovatelja te nizu drugih pitanja.

 

Uvodna predavanja održali su uvaženi stručnjaci Francesca Colombo, voditeljica Odjela za zdravstvo OECD-a, i Joan Costa-i-Font, profesor na London School of Economics and Political Science.

 

Sudionicima konferencije uvodno su se obratili Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju; Marko Primorac, ministar financija; i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ravnatelj Instituta za javne financije Vjekoslav Bratić je u svom pozdravnom obraćanju istaknuo: „Starenje stanovništva postupno postaje jedno od najvažnijih izazova s kojima se suočavaju vlade diljem svijeta zbog svojih golemih društvenih, ekonomskih i financijskih implikacija. Nadam se kako je ova konferencija podigla svijest o važnosti starenja stanovništva i njegovom utjecaju na sustav dugotrajne skrbi.“

 

Ovo je sedma u nizu konferencija u sklopu ekonomike javnog sektora koja se svake godine bavi različitim temama, a više informacija, prezentacije kao i snimke konferencije dostupne su na mrežnoj stranici.

 

Zahvaljujemo sudionicima, svima koji su podržali konferenciju (Europska komisija, Udruga gradova, PBZ CROATIA OSIGURANJE d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, UMFO - Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava) kao i programskom odboru (Marijana Bađun, Jakša Krišto, Ana Llena-Nozal, Dubravko Mihaljek, Stipica Mudražija, Giacomo Pasini) te kolegama koji su sudjelovali u organizaciji.

 

  Objava za medije