Naši kolege Vjekoslav Bratić i Simona Prijaković sudjelovali su od 17. do 19. svibnja 2023. na međunarodnoj konferenciji Challenges of Europe: Design for the next generation u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu

Simona Prijaković je na konferenciji predstavila rad u pripremi „Utjecaj proračunske transparentnosti na vjerodostojnost proračunskog planiranja hrvatskih gradova“. U radu se analizira kakav je učinak proračunske transparentnosti na odstupanja prihoda i rashoda poslovanja za sve hrvatske gradove. Rezultati pokazuju da u gradovima s višom razinom proračunske transparentnosti, izvršeni prihodi poslovanja teže onima planiranim. S druge pak strane, gradovi s višom razinom proračunske transparentnosti, precjenjuju svoje rashode poslovanja, tj. planirani rashodi poslovanja su veći od izvršenih. Rad je nastao u sklopu istraživačkog projekta Instituta za javne financije Isplati li se transparentnost? Politički i socioekonomski učinci transparentnosti proračuna lokalnih jedinica u Hrvatskoj koji financira Hrvatska zaklada za znanost.

Na konferenciji su sudjelovali znanstvenici i praktičari iz različitih zemalja, kultura i sredina koji su raspravljali o suvremenim ekonomskim temama Europe. Dobitnici Nobelove nagrade u ekonomiji prof. Eric Muskin (2007.) održao je predavanje o rješenju Arrowovog teorema nemogućnosti, a prof. Alvin Roth (2012.) o kontroverznim tržištima.