Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i drugih država

Priredili: Dalibor Legac, Željko Martinović, Andreja Sertić Tomiček, Ljiljana Gretić Bralić, Bjanka Barišić

 

Međunarodno dvostruko oporezivanje nastaje kada dvije ili više država istom poreznom obvezniku nametnu obvezu plaćanja poreza s obzirom na isti oporezivi dohodak/dobit ili imovinu. Isto nastaje zbog toga što države koriste istovremeno dva kriterija za određenje porezne obveze: načelo neograničene porezne obveze prema kojem rezidenti plaćaju porez na svjetski dohodak (tuzemni i inozemni), te načelo izvora dohotka prema kojem rezidenti plaćaju porez samo na dohodak ostvaren na području određene države. Ako bi obje države htjele taj dohodak neograničeno oporezivati, ukupan teret na prekogranične gospodarske aktivnosti bio bi pretjerano visok. Do dvostrukog oporezivanja može doći i kada dvije države smatraju poreznog obveznika svojim rezidentom i obje ga žele oporezivati na temelju svjetskog dohotka. Kako bi se iskoristile pogodnosti sve veće liberalizacije međunarodnog tržišta, sve države imaju isti interes, a to je izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

 

Kako je strateški prioritet Republike Hrvatske razvoj i jačanje integracijskih veza sa svim državama svijeta i uspostava sukladnog političkog, pravnog i ekonomskog sustava, važno je i pitanje sklapanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te se primarna prednost treba dati razvoju učinkovite mreže navedenih ugovora, koja će osigurati smjernice za djelovanje stranim investitorima.

 

Ovaj priručnih sadrži 66 ugovora ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji su u Republici Hrvatskoj u primjeni od 1. siječnja 2020.

Godina izdanja: 2019.

Cijena: 39,82 €

Broj stranica: 1104

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno
Košarica
Artikl Kom. Cijena
Ukupno: 0,00 €

Vaša narudžba:

Artikl Cijena Količina Ukupno
Ukupno: 0,00 €