Priručnik za utvrđivanje porezne rezidentnosti

Priredili: Andreja Sertić Tomiček, Bjanka Barišić, Ljiljana Gretić-Bralić i Željko Martinović

 

Primjena ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja od značajne je važnosti jer potiče mobilnost na tržištima država koje primjenjuju takav ugovor. Ekonomska korist se ogleda u uklanjanju demotivirajućih zapreka koje nastaju zbog dvostrukog oporezivanja te u poticanju međusobne gospodarske aktivnosti, što u širem smislu znači da međunarodni ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pridonose širenju svjetske trgovine na načelima koja nisu diskriminirajuća te tako potiču ekonomski rast i razvoj.

 

U svakodnevnim kontaktima s hrvatskim poreznim obveznicima uočeno je da se kod njih javljaju brojne nedoumice i nesnalaženja oko pitanja u kojoj državi je porezni obveznik rezident, što je uopće porezna rezidentnost te kako se ista utvrđuje, odnosno primjenjuju li se prilikom utvrđivanja porezne rezidentnosti odredbe domaćih propisa ili odredbe ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Slične nejasnoće i nesigurnosti javljaju se i kod poreznih stručnjaka, bilo onih iz privatnog sektora ili djelatnika Porezne uprave koji su nadležni i obvezni svakodnevno u okviru svojih radnih zadataka provoditi postupak utvrđivanja porezne rezidentnosti poreznih obveznika, odnosno primjenjivati domaće propise i relevantne ugovorne odredbe u tom postupku.

 

Stoga se ovim priručnikom nastojala razraditi, u najvećoj mjeri, porezna rezidentnost fizičkih osoba, međutim donosi se osvrt i na utvrđivanje porezne rezidentnosti pravnih osoba, a sve je potkrijepljeno praktičnim primjerima.

Godina izdanja: 2020.

Cijena: 19,91 €

Broj stranica: 138

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno
Košarica
Artikl Kom. Cijena
Ukupno: 0,00 €

Vaša narudžba:

Artikl Cijena Količina Ukupno
Ukupno: 0,00 €