U organizaciji Instituta za javne financije i Hrvatske narodne banke predstavljena je knjiga Sanje Bach, glasnogovornice Ministarstva financija, "Fiskalni odbori u Europskoj uniji: transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim financijama“. Predstavljanje knjige ujedno je bio povod i za razgovor o radu hrvatskog Povjerenstva za fiskalnu politiku u kojem su sudjelovali predsjednica Povjerenstva Sandra Krtalić i njen zamjenik Maroje Lang iz Hrvatske narodne banke.

 

Knjiga Sanje Bach donosi novi pristup fiskalnim "psima čuvarima" i fiskalnim pravilima analizirajući ih kao moguća sredstva komunikacije s javnošću s ciljem povećanja transparentnosti i odgovornosti u upravljanju javnim financijama.

 
Sandra Krtalić pojasnila je da je cilj fiskalnih odbora kao neovisnih fiskalnih institucija promicati održive javne financije kroz javne procjene fiskalnih planova i evaluaciju. "Uloga fiskalnih tijela kao nezavisnih fiskalnih institucija nije usmjeravati rad Vlade i vlasti na mjere koje bi ona trebala poduzeti, već ukazivati na posljedice političkih odluka na održivost javnih financija i javnog duga“, naglasila je Sandra Krtalić. Maroje Lang ocijenio je kako bi tekuća reforma sustava ekonomskog upravljanja mogla dodatno ojačati njihovu važnost.
 
Predstavljanje je održano online te je dostupna snimka kao i prezentacije Sanje BachMaroja Langa.