Egbert Jongen, istraživač u  CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis i predavač na Sveučilištu u Leidenu, održao je 10. studenoga 2022. u Institutu za javne financije znanstveno predavanje o optimalnom oporezivanju. Prema teoriji optimalnog oporezivanja porezni sustav trebalo bi dizajnirati tako da se, uz primjenu određenih ograničenja, maksimizira funkcija socijalnog blagostanja. Optimalan porezni raspored ovisi o preferencijama društvenog planera o preraspodjeli dohotka, o raspodjeli individualnih sposobnosti i dohotka te o ponašanju pojedinaca u kontekstu promjene graničnih poreznih stopa, odnosno o elastičnosti ponude rada i oporezivog dohotka. Područje optimalnog oporezivanja jedna je od najpopularnijih tema u ekonomici javnog sektora, a njegova primjena može pružiti iznimno važne praktične rezultate za ekonomsku politiku.

Egbert Jongen doktorirao je na Free University Amsterdam i autor je brojnih znanstvenih radova objavljenih u prestižnim časopisima, poput Journal of Public Economics, Labour Economics i Journal of Population Economics.

Predavanje o optimalnom oporezivanju održano je u okviru projekta Utjecaj poreza i socijalnih naknada na raspodjelu dohotka i ekonomsku efikasnost, koji financira Hrvatska zaklada za znanost, a sastojalo se od dva dijela: teorijskog pregleda i primjene za Nizozemsku.