Časopis Public Sector Economics i njegov izdavač, Institut za javne financije, organizirali su virtualnu prezentaciju Mislava Brkića, višeg savjetnika u Direkciji za europske odnose u Hrvatskoj narodnoj banci, o očuvanju financijske stabilnosti u Hrvatskoj tijekom pandemijske krize. 


Predstavljanje se temelji na članku Preserving economic and financial stability in an emerging market country during the pandemic crisis: Croatia’s Experience. Brkić zaključuje kako je odgovor ekonomske politike u Hrvatskoj na pandemijsku krizu bio znatno snažniji i sveobuhvatniji od odgovora na svjetsku financijsku krizu 2008.-2009. To se posebice odnosi na fiskalnu politiku koja je tijekom pandemijske krize pružila ključnu potporu gospodarstvu, dok je u vrijeme svjetske financijske krize bila naglašeno restriktivna. Nekoliko je čimbenika omogućilo Vladi i HNB-u da pruže snažnu potporu gospodarstvu i očuvaju financijsku stabilnost, a posebice zdravi makroekonomski temelji, uspješna primjena programa otkupa obveznica i pristup izdašnom financiranju iz EU-a. Uvođenjem eura Hrvatska je stekla još veću otpornost i pristup dodatnim izvorima financiranja koji će joj olakšati suočavanje s krizama u budućnost.

 

Prezentaciju je moderirao Josip Franić, znanstveni suradnik u Institutu za javne financije, a dostupne su snimka i prezentacija ovog zanimljivog predavanja.