Znanstvenici Instituta za javne financije su s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda 15. svibnja 2023. razgovarali o implementaciji i napretku Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Glavne su teme sastanka bile reforme zdravstvenoga i mirovinskoga sustava, učinkovitost socijalnih naknada, te reforma lokalne samouprave. 

Za sektor zdravstva nužna je strukturna reforma s obzirom na postojeće brojne neučinkovite procese u zdravstvenom sustavu. Istaknut je i značaj primjene postojećih praksi dobrog upravljanja drugih zemalja u cijelom sektoru zdravstva, naročito u bolnicama. Komentirao se i novi Zakon o strancima i njegovi efekti na zdravstvo i druge sektore. 

Istraživači Instituta osvrnuli su se i na porez na dohodak i doprinose za socijalno osiguranje i učinkovitost socijalnih naknada te u tom kontekstu istaknuli korisnost mikrosimulacijskog modela poreznih olakšica EU-a – Euromoda. Razgovarali su i o mirovinskom sustavu, prednostima i nedostatcima drugog stupa mirovinskog osiguranja, izazovima ranog umirovljenjem, radnim uvjetima te novom Zakonu o radu. 

Dotaknuli su se i reforme lokalne samouprave te naglasili da dobrovoljno stvarno spajanje općina i gradova nije izgledno te da mora postojati jača politička volja za provođenje obveznog spajanja koje bi bilo utemeljeno na određenim pokazateljima razvijenosti i održivosti.