Marko Crnogorac i Santiago Lago-Peñas (Governance and Economics Research Network, University of Vigo, Španjolska) održali su 29. rujna 2023. predavanje na temelju članka o rashodima po funkcijskoj klasifikaciji u zemljama bivše Jugoslavije objavljenom u časopisu Public Sector Economics.

Opsežno istraživanje obuhvatilo je tri aspekta javnih rashoda u zemljama bivše Jugoslavije. Prvo je analiza konvergencije potvrdila da se javni rashodi 2011. – 2019. razlikuju u dinamičkim, statičkim i strukturnim aspektima. Ipak, analiza osjetljivosti javnih rashoda na ekonomski ciklus potvrdila je da je u razdoblju 2005. – 2019., javna potrošnja bila protuciklična, pri čemu su na rezultate utjecali rashodi za zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu, što se može objasniti automatskim stabilizatorima i rigidnošću rashoda. Konačno, analiza odrednica ukupnih rashoda po funkcijskoj klasifikaciji pokazala je nekoliko zanimljivih rezultata: socijalni rashodi se povećavaju u izbornim godinama; njihov rast se očekuje u manje raznovrsnim stranačkim sustavima, a smanjeni su u gospodarstvima s rastućim BDP-om i smanjenjem nezaposlenosti.

Autori zaključuju da su određene kategorije rashoda identificirane kao glavni alat kreatora politika što pak zahtijeva detaljniju analizu. Veći naglasak na učincima javne potrošnje pomogao bi u postizanju potrebne discipline i optimalne raspodjele resursa.

Prezentaciju je moderirao Dubravko Mihaljek (Bank for International Settlements, Basel, Švicarska) suurednik časopisa Public Sector Economics, a dostupne su snimka i prezentacija ovog zanimljivog predavanja.