Znanstvenici iz Instituta za javne financije su s predstavnicima Europske komisije (DG ECFIN i SG RECOVER) 29. ožujka 2023. razgovarali o implementaciji i napretku Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Glavne teme sastanka su bile reforma lokalne samouprave, učinkovitost socijalnih naknada i zdravstvo. 

Usporedivši inozemna iskustva i dosadašnje reforme, analizirani su mogući izazovi u provedbi funkcionalnog i stvarnog spajanja lokalnih jedinica. Istaknuta je važnost političke volje, povećanje transparentnosti te aktivnijeg sudjelovanja građana. 

Istraživači Instituta osvrnuli su se i na učinkovitost socijalnih naknada, zajamčenu minimalnu naknadu i nacionalnu naknadu za starije osobe. Naglasili su važnost i vrijednost najavljenog registra kućanstava za bolju administraciju i učinkovitost socijalnih naknada u smanjenju siromaštva. 

Isto tako, za sektor zdravstva nužna je strukturna reforma, a jedan od ciljeva je osvještavanje javnosti i zdravstvenih djelatnika o troškovima i neučinkovitim procesima u zdravstvenom sustavu.