U Institutu za javne financije Ljubica Mežnarić (liječnica u KBC-u Zagreb) i Ana Mežnarić (apsolventica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) predstavile su u četvrtak 20. lipnja 2024. članak o potencijalnim ulaganjima mirovinskih fondova u skrb za starije osobe objavljen u časopisu Public Sector Economics.

Polazeći od ubrzanog starenja stanovništva, autorice analiziraju poteškoće u sustavu dugotrajne skrbi za starije osobe u Hrvatskoj. Domovi kojima upravljaju središnja država i lokalne jedinice ostvaruju financijske gubitke te njihov broj stagnira, dok istovremeno raste broj domova u privatnom vlasništvu, no i oni su suočeni s brojnim izazovima.

Izdvajanjem prihoda u mirovinske fondove prikupljaju se značajna sredstva koja se plasiraju na tržište kapitala, no ulaganja mirovinskih fondova strogo su regulirana zakonom pa ne mogu ulagati u nekretnine. Kako bi se sredstva učinkovito usmjerila prema kvalitetnijoj skrbi o starijim osobama, nužno je prilagoditi postojeći sustav. 

Rezultati pokazuju da mirovinski fondovi imaju interesa za ulaganje, no da je prije svega potrebno unaprijediti sustav domova za starije osobe kako bi se omogućila njihova ulaganja, bolje korištenje prikupljenih sredstava, te kvalitetnija skrb i životni uvjeti za starije građane.

Predavanje je moderirala Marijana Bađun iz Instituta za javne financije, a dostupna je i prezentacija