Petar Sorić, izvanredni profesor na Katedri za statistiku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, predstavio je 22. svibnja 2024. u Institutu za javne financije svoj članak o utjecaju uvođenja eura na ukupne promjene razina cijena u Hrvatskoj objavljen u časopisu Public Sector Economics

Sorić je istaknuo da je provođenjem placebo testova teško odrediti točno vrijeme kada je euro počeo utjecati na inflaciju što ukazuje da je hrvatska ekonomija već prije njegovog formalnog uvođenja bila snažno povezana s ovom valutom.

Rezultati istraživanja sugeriraju da je uvođenje eura imalo razmjerno malen učinak na ukupnu inflaciju u Hrvatskoj, dok je zamijećen značajan i nešto intenzivniji učinak na cijene hrane, restorana i odjeće. 

Daljnja istraživanja trebala bi se usredotočiti na fenomen percepcije inflacije i njezine temeljne odrednice poput uloge medija, apriornih očekivanja te društvenih i demografskih čimbenika. 

Predavanje je moderirao Dubravko Mihaljek, urednik u časopisu Public Sector Economics, a dostupna je i prezentacija ovog zanimljivog predavanja. 

Članak je osvojio nagradu u kategoriji redovitih radova Zaklade Hanžeković za 2023. godinu.