Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
 
 
Reforme zakonske zaštite zaposlenja i ishodi na tržištu rada u Hrvatskoj
Objavljeno: 04.06.2020.
 
Institut za javne financije u novom broju Odabranih prijevoda objavio je znanstveni članak Ive Tomić Reforme zakonske zaštite zaposlenja i ishodi na tržištu rada u Hrvatskoj. Tomić je analizirala učinke reformi radnog zakonodavstva iz 2013. i 2014. na zaposlenost, testirajući teorijska predviđanja dualnih reformi na ishode na tržištu rada u Hrvatskoj. Riječ je o jedinstvenoj evaluaciji javnih politika poduzetih nakon dugotrajne recesije s ogromnim posljedicama na tržište rada, poučnoj u vremenima nove recesije i porasta nezaposlenosti. Rad je osvojio nagradu Zaklade prof. Dr. Marijan Hanžeković za 2019.
 
Novi broj časopisa Public Sector Economics
Objavljeno: 01.06.2020.

U novom broju časopisa Public Sector Economics Edward N. Wolf u članku Wealth taxation in the United States analizira fiskalne učinke švicarskog tipa poreza na bogatstvo kućanstava te poreza koji predlaže senatorica Elizabeth Warren. Učinak oba poreza na nejednakost bogatstva je minimalan - Gini koeficijent smanjio bi se za najviše 0,0005 bodova. Antonija Buljan, Milan Deskar Škrbić i Mirna Dumičić u članku What drives banks’ appetite for sovereign debt in CEE countries? analiziraju razine i odrednice izloženosti bankarskih sustava u zemljama Srednje i Istočne Europe. Pokazali su da je izloženost državnim dužničkim vrijednosnicama u tim zemljama znatno veća nego u članicama eurozone. U članku Migration with pension reform expectations Marek Góra i Anna Ruzik-Sierdzińska analiziraju kako na pojedinačne odluke o migraciji utječu očekivane naknade za starosnu mirovinu u zemljama iz kojih ljudi odlaze i u zemljama u koje dolaze u dva slučaja: kada su poznata pravila o mirovinskom sustavu i kada postoji rizik od reformi mirovinskog sustava. Mario Bambulović i Miljana Valdec u članku Testing the characteristics of macroprudential policies’ differential impact on foreign and domestic banks’ lending in Croatia istražuju mogućnosti i ograničenja makroprudencijalnih mjera u bankovnom kreditiranju nefinancijskog privatnog sektora u Hrvatskoj. U članku Over-bureaucratisation in public procurement: purposes and results Juraj Nemec, Matus Grega i Marta Orviska na temelju podataka pokazuju da su sustave javnih nabava Češke Republike i Slovačke previše birokratizirani te pokušavaju identificirati uzroke i posljedice takve situacije.

 
 

Arhiva vijesti
Public Sector Economics 2020 konferencija
 
Institut za javne financije i Zaklada Friedrich Ebert organiziraju konferenciju Public Sector Economics 2020 – The State and Perspectives of Pension Reforms, u Zagrebu, 6. studenoga 2020. Detaljne informacije o konferenciji dostupne su na mrežnim stranicama konferencije.
 

Aktualni osvrt
 
Aktualnom osvrtu pod naslovom Otvorenost proračuna središnje države: evidentan je napredak, ali ima još dosta prostora za poboljšanja Mihaela Bronić i Josip Franić prikazuju rezultate Istraživanja o otvorenosti proračuna 2019., koje je 29. travnja objavio International Budget Partnership iz Washingtona. Od ukupno 117 analiziranih zemalja, Hrvatska je zauzela 21. mjesto na ljestvici transparentnosti, čime se svrstala u grupu zemalja koje objavljuju značajnu količinu proračunskih informacija o proračunu središnje države.
 


državni proračun

državni proračun (State budget) - akt kojim se u skladu sa zakonom planiraju prih...
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića