Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
 
 
Odnos reformi javnih politika i produktivnosti, ulaganja, zaposlenosti i dohotka po stanovniku
Objavljeno: 13.09.2022.
Časopis Public Sector Economics i njegov izdavač, Institut za javne financije, organizirali su predstavljanje članka Balázsa Égerta, voditelja Odjela za kvantificiranje ekonomskih reformi u Odjelu za ekonomiju OECD-a, Public policy reforms and their impact on productivity, investment and employment: New evidence from OECD and non-OECD countries. 
 
Predstavljanje se temelji na članku – objavljenom upravo u časopisu Public Sector Economics – koji procjenjuje ekonomske ishode reformi javnih politika, uključujući produktivnost, ulaganja, zaposlenost i dugoročni dohodak po stanovniku kako u članicama tako i u nekim od nečlanica OECD-a. Autor nalazi da se propisi koji potiču konkurentnost na tržištima roba i usluga mogu povezati s boljim ekonomskim rezultatima, a fleksibilniji propisi tržišta rada s višim stopama zaposlenosti. Snažna je i veza nižih prepreka ulasku i blaže državne kontrole nad poslovnim sektorom s jedne strane, te većih zaliha kapitala i viših stopa zaposlenosti s druge. Kvaliteta institucija snažno utječe i na ekonomske ishode. Reforme politika međusobno djeluju jedna na drugu – smanjujući i pojačavajući međusobne učinke. 
 
Prezentaciju je moderirao Dubravko Mihaljek, voditelj operativnog, monetarnog i ekonomskog odjela Banke za međunarodna poravnanja u Baselu, a dostupne su i snimka i prezentacija ovog zanimljivog i korisnog predavanja.
 
Novi broj časopisa Public Sector Economics
Objavljeno: 02.09.2022.

U novom broju časopisa Public Sector Economics Mislav Brkić pojašnjava kako su zdravi makroekonomski temelji omogućili hrvatskim vlastima da provedu širok raspon mjera za vraćanje stabilnosti na ključnim financijskim tržištima i podupru kućanstva i poduzeća na koje je pandemijska kriza negativno utjecala. Martina Balážová, Daniel Klimovský, Mária Murray Svidroňová i Juraj Nemec analiziraju kombiniranje proračunskih inovacija na lokalnoj razini i identificiraju ključne političke čimbenike koji utječu na sudjelovanje javnosti u proračunskom procesu u Slovačkoj. Tatjana Vinogradova istražuje važnost ekoloških problema za Ruse i analizira sudjelovanje javnosti u kreiranju ekološke politike s fokusom na proračunske procese u Rusiji. Tuğay Günel i Irem Didinmez istražuju učinak interakcije čimbenika upravljanja i ekonomskog razvoja na porezne prihode u 59 zemalja pomoću metode panel podataka – tj. mijenja li se učinak vladavine prava na porezne prihode ovisno o gospodarskom razvoju zemlje. Abbas Khandan istražuje odnos između lobiranja i podmićivanja i učinak eksternalija koji su prisutni u ove dvije strategije iskorištavanja države kako bi se ostvarili povrati viši od normalnih. Predrag Bejaković prikazuje knjigu EU Socio-Economic Governance in Central and Eastern Europe – The European Semester and National Employment Policies Marija Munte.

 
 

Arhiva vijesti
Transparentnost proračuna lokalnih jedinica
 
Institut za javne financije predstavio je 29. lipnja 2022. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, objavljena je interaktivna karta koja prikazuje stanje u svakoj županiji i lokalnoj jedinici.

 

Osvrti Instituta za javne financije
 
Osvrtima Instituta za javne financije, Mihaela Bronić i Josip Franić objavili su analizu Otvorenost proračuna središnje države: Hrvatska zabilježila blagi pad u odnosu na prethodni krug istraživanja, u kojoj komentiraju najnovije rezultate međunarodnog istraživanja International Budget Partnership-a.
 

PSE 2022 konferencija
 
Institut za javne financije organizira godišnju konferenciju Ekonomika javnog sektora 2022 – Starenje i dugotrajna skrb. Konferencija će se održati virtualno 21. listopada 2022. Cilj konferencije je analizirati trenutačno stanje dugotrajne skrbi diljem svijeta i ponuditi nova rješenja za izazove koje starenje stanovništva donosi sustavima dugotrajne skrbi.

Dodatne informacije dostupne su na mrežnim stranicama konferencije.

 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića