Tražilica
 
 
Arhiva
 

U organizaciji Instituta za javne financije, Michael Keen Joel Slemrod, dva istaknuta porezna stručnjaka, prezentirali su 28. lipnja 2021. svoju knjige Rebellion, Rascals, and Revenue: Tax Follies and Wisdom through the Ages.

Predstavljena knjiga istražuje najznačajnije događaje iz povijesti oporezivanja, a autori su prezentirali njene najzanimljivije dijelove i predstavili primjere oporezivanja u različitim zemljama širom svijeta od samih početaka oporezivanja do danas. Autori su naglasak stavili na činjenicu da iskustva iz prošlosti mogu naučiti donositelje odluka da razvijaju i donose bolje porezne politike u budućnosti. U prezentaciji su predstavljeni najapsurdniji i najdramatičniji događaji od davnina do danas, a koji su obilježili povijest oporezivanja.

Snimka prezentacije knjige i popratna prezentacija dostupne su na poveznicama.

 

 

28.06.2021.

Institut za javne financije objavio je u novom broju Odabranih prijevoda članak Mislava Brkića Troškovi i koristi zaduživanja države u stranoj valuti: je li ono izvor ranjivosti za članice EU-a izvan eurozone? Na istu temu Brkić je održao virtualno predavanje u kojem je istaknuo da Hrvatska i Bugarska dugoročno gledano imaju mnogo razloga za uvođenje eura. „Javne financije država članica EU-a koje nisu dio eurozone ne doimaju se snažno izloženima valutnom riziku. Čak ni države koje imaju visok udio duga u stranoj valuti u ukupnom javnom dugu, kao što su Bugarska i Hrvatska, ne bi trebale u bližoj budućnosti imati poteškoća s refinanciranjem javnog duga, s obzirom na njihova općenito dobra fiskalna i ukupna makroekonomska ostvarenja“, kazao je Brkić.

Engleska verzija članka objavljena je u časopisu Public Sector Economics, a hrvatska u ediciji Odabrani prijevodi. Snimka predavanja i popratna prezentacija dostupne su na poveznicama.

23.03.2021.

 „Zbog posljedica zaštitnih mjera protiv pandemije koronavirusa, svjetski BDP smanjio se za 3,5% u odnosu na 2019. Od velikih ekonomija jedino je Kina ostvarila pozitivan rast. Za većinu ostalih velikih privreda očekuje se da će razinu BDP-a iz 2019. ostvariti najranije 2022.“, rekao je Dubravko Mihaljek, voditelj operativnih poslova u Monetarnom i ekonomskom odjelu Banke za međunarodna plaćanja (BIS) u Baselu, tijekom predavanja Svjetska privreda i ekonomska politika u godini pandemije, koje je organizirao Institut za javne financije. Mihaljek je naglasio da se svjetska privreda pokazala iznenađujuće prilagodljivom i otpornom, no zabrinjava produbljivanje ekonomskih nejednakosti između nisko i visokoobrazovanih radnika.

Snimka predavanja i popratna prezentacija dostupne su na poveznicama.

29.01.2021.
arhiva događanja
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića