Tražilica
 
 
Promicanje transparentnosti, odgovornosti i participacije
 

Institut se od 1990-tih izraženije bavi i promicanjem transparentnosti, odgovornosti i participacije. Zbog raspada stare i osnivanja nove države, tranzicije ka tržišnom gospodarstvu, rata i njegovih političkih, institucionalnih, ekonomskih i društvenih posljedica, javne su financije u to doba bile nesređene, a transparentnost, odgovornost vlasti i sudjelovanje građana neznatni. Zbog toga smo se, uz istraživački rad, pojačano usredotočili i na aktivnosti koje će koristiti i građanima i društvu. Cilj nam je omogućiti uvjete za informiranije i argumentiranije rasprave o proračunima. Naglasak stavljamo na pristup pravovremenim, relevantnim, razumljivim i pouzdanim podacima o proračunskim prihodima i rashodima. U okviru naših istraživanja bavimo se poreznim sustavom, troškovima oporezivanja, progresivnošću oporezivanja, fiskalnim federalizmom, odnosom izvršne i zakonodavne vlasti u proračunskim procesima, socijalnom skrbi, mirovinskim i obrazovnim sustavom, javnim dugom, neslužbenim gospodarstvom, državnim potporama, itd. U svim tim istraživanjima uvijek naglašavamo značaj transparentnosti, odgovornosti vlasti i sudjelovanja građana.

Institut je aktivan i u više međunarodnih inicijativa koje promiču transparentnost. Član je Globalnog pokreta za proračunsku transparentnost, odgovornost i participaciju (Global Movement for Budget Transparency, Accountability and Participation), a Katarina Ott članica je upravljačkog odbora Globalnog pokreta i koordinatorica za Europu. Predstavnici Instituta od samih početaka sudjeluju u razvoju visokih načela i globalnih normi fiskalne transparentnosti u okviru Globalne inicijative za fiskalnu transparentnost (Global Initiative for Fiscal Transparency - GIFT). Institut je bio angažiran u razvoju hrvatskog Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstva za otvorenu vlast (Open Government Partnership - OGP), a predstavnice Instituta su članice Savjeta inicijative Partnerstva za otvorenu vlast.

Međunarodne inicijative

Svjetski pokret za proračunsku transparentnost, odgovornost i participaciju

Deklaracija iz Dar es Salaama o proračunskoj transparentnosti, odgovornosti i participaciji

Globalna inicijativa za fiskalnu transparentnost
Partnerstvo za otvorenu vlast
Partnerstvo za otvorenu vlast - Hrvatska   

Publikacije Instituta za javne financije vezane uz transparentnost, odgovornost i participaciju

Aktualni osvrti
Newsletteri
Proračunski vodič za građane
Porezni vodič za građane
Kako da javne financije zaista budu javne? Sudjelovanje građana u nadzoru lokalnih proračuna u Hrvatskoj, Makedoniji i Ukrajini

Projekti Instituta za javne financije vezani uz transparentnost, odgovornost i participaciju

WeBudget - from transparency to participation
S novcem oprezno – civilno društvo, čuvar proračuna
Transparentnost proračuna županija, gradova i općina
DUH – Dobro upravljanje u Hrvatskoj
Dodatni indeks otvorenosti proračuna - kvazi-fiskalne aktivnosti u Hrvatskoj
Mjerenje otvorenosti proračuna
Indeks otvorenosti proračuna 33 hrvatska grada
Otvorite proračune, zahtijevajte prava, preobratite živote!
PROGRESS - Partnerstvo za socijalnu uključenost
Ekonomika javnog sektora - transparentnost, odgovornost i participacija
Uloga parlamenta u proračunskom procesu

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića