Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
 
 
Osvrt na zimski paket europskog semestra Europske komisije
Objavljeno: 13.03.2018.

U novom Aktualnom osvrtu Katarina Ott komentira godišnju analizu ekonomskog i socijalnog stanja u Hrvatskoj koju je Predstavništvo Europske komisije predstavilo 13. ožujka u Zagrebu. Prema toj analizi, Hrvatska je država s prekomjernim ekonomskim neravnotežama te je ostvarila ograničen napredak, odnosno nije napredovala u provedbi preporuka.

 
Novi broj časopisa Public Sector Economics
Objavljeno: 12.03.2018.

U novom broju časopisa Public Sector Economics možete pročitati članak Mirne Dumičić Effectiveness of macroprudential policies in Central and Eastern European countries u kojem procjenjuje učinkovitost korištenja makroprudencijalnih politika u zemljama srednje i istočne Europe u ublažavanju rizika financijske stabilnosti povezanih s prekomjernim rastom kredita prije globalne financijske krize. Abdoulaye Ouedraogo, Mehmet S. Tosun i Jingjing Yang u članku Fertility and population policy istražuju odnos pronatalitetnih politika i promjena stopa plodnosti u 133 zemlje u razdoblju 1976.-2013. Pavel A. Yakovlev i Christina M. Orr-Magulick u članku On the road again: traffic fatalities and auto insurance minimums, koristeći longitudinalni panel država SAD-a od 1982.-2006., tvrde da obvezno minimalno osiguranje auta može “preosigurati” neke vozače, demotivirajući ih da voze pažljivo. Gordan Struić i Vjekoslav Bratić u članku Public participation in the budgetary process in the Republic of Croatia ukazuju na značaj i ekonomske učinke sudjelovanja javnosti u proračunskom procesu u RH, identificiraju pravne instrumente te participacije i njihove mogućnosti u ostvarivanju ciljeva zadanih Kodeksom fiskalne transparentnosti Međunarodnog monetarnog fonda.

 
U potrazi za uzrocima sporog rasta plaća i inflacije
Objavljeno: 09.03.2018.

Dubravko Mihaljek, voditelj Odjela za globalne makroekonomske analize u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu, održao je u Institutu za javne financije 9. ožujka 2018. predavanje na temu Tržišta rada, globalizacija i tehnologija: u potrazi za uzrocima sporog rasta plaća i inflacije.

Predavač je naglasak stavio na činjenicu da svjetska privreda već drugu godinu zaredom doživljava snažan uzlet. Zaposlenost je značajno porasla i brojnim privredama nedostaje dovoljno radnika u cijelom nizu zanimanja. No unatoč tome plaće rastu relativno sporo i inflacija je još ispod ciljeva središnjih banaka. Stoga je pojasnio zašto izostaje brži rast plaća, kakve uloge igraju ciklička kretanja, strukturne promjene na tržištima rada, demografske promjene, globalni faktori i tehnološki razvoj te koje su implikacije tih kretanja za ekonomsku politiku.

 
 

Arhiva vijesti
Najava konferencije
 
Institut za javne financije, International Budget Partnership i Zaklada Friedrich Ebert organiziraju znanstvenu i policy konferenciju „Ekonomika javnog sektora 2018 – Fiskalna otvorenost: transparentnost, participacija i odgovornost u fiskalnim politikama“, u Zagrebu, 26. listopada 2018. Traže se teoretski, empirijski i policy orijentirani članci o tim i povezanim temama. Detaljne informacije o konferenciji dostupne su na mrežnim stranicama konferencije.
 

Ekonomika starenja
 
Časopis Public Sector Economics priprema poseban broj posvećen ekonomici starenja. Traže se teoretski, empirijski i policy orijentirani članci o odnosu demografskih promjena i gospodarstva, na makro i mikro ekonomskim razinama. Rok za predaju radova je 15. svibanj 2018., a sve ostale detaljne informacije dostupne su u pozivu na prijavu radova.
 

Transparentnost proračuna lokalnih jedinica
 
Institut za javne financije predstavio je 4. srpnja 2017. rezultate četvrtog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, objavljena je interaktivna karta koja prikazuje stanje u svakoj županiji i lokalnoj jedinici.

 


porezna osnovica

porezna osnovica (Tax base) - iznos nakon umanjenja za pojedine porezne olak&scar...
 
 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija