Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
 
 
Ivan Tomaš predstavio rad kojim je osvojio nagradu Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković za 2019.
Objavljeno: 17.01.2020.
 
Ivan Tomaš, student Zagrebačke škole ekonomije i managementa, trenutno na studentskoj razmjeni na Sveučilištu u Tilburgu, gdje specijalizira kvantitativne financije i aktuarstvo, dobitnik nagrade Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković u kategoriji studentskih radova za 2019. godinu, predstavio je danas u Institutu za javne financije svoj nagrađeni rad  "A stochastic forecast for the Croatian pension system".
 
U predstavljenom radu, Ivan Tomaš analizira financijsku održivost hrvatskog mirovinskog sustava nakon reforme usvojene 1. siječnja 2019. Pritom prognozira i budući broj stanovnika Republike Hrvatske do 2060., te neto novčani tijek države ostvaren iz mirovinskog sustava na temelju predviđenog broja stanovnika. Koristeći stohastičke metode, predviđa raznovrsne scenarije, primjerice, kretanja stopa nezaposlenosti i osnaživanja drugog mirovinskog stupa i njihove različite posljedice za financijsku održivost sustava i visine mirovina.
 
Više detalja možete pročitati u prezentaciji i u priopćenju za medije, a potpuni članak će se objaviti u časopisu Public Sector Economics br. 1/2020. 
 
Hrvatska 13. u EU po spremnosti za digitalno cjeloživotno učenje
Objavljeno: 14.01.2020.
 
Prema Indeksu spremnosti za cjeloživotno učenje digitalnih vještina (IRDLL) Hrvatska je na 13. mjestu u EU, što je iznad očekivanja s obzirom na snagu hrvatskog gospodarstva.
 
Indeks spremnosti za digitalno cjeloživotno učenje (IRDLL) za članice Europske unije razvili su Centre for European Policy Studies (CEPS), jedan od vodećih europskih istraživačkih centara, i Grow with Google.
 
Predstavljanje rezultata istraživanja i prezentaciju Indeksa u Hrvatskoj su 14. siječnja u Kući Europe organizirali CEPS i Institut za javne financije. Prezentaciju pod nazivom Index of Readiness for Digital Lifelong Learning: Changing How Europeans Upgrade Their Skills održao je istraživač CEPS-a Zachary Kilhoffer, naglasivši da je IRDLL rezultat dugogodišnjeg interesa CEPS-a i Googlea za digitalizacijom obrazovanja i tržišta rada. Naglašeno je također kako je jaz između najboljih i najgorih država članica EU velik po gotovo svim pokazateljima. Čini se da veliki broj država članica srednje i istočne Europe ne stoji dobro u spremnosti učenja digitalnih vještina. Tako se i Hrvatska prema svim pokazateljima rangira oko ili iznad polovine svih država članica, pokazalo je istraživanje CEPS-a i Grow with Google-a kojeg možete preuzeti ovdje
 
 

Arhiva vijesti
Transparentnost proračuna lokalnih jedinica
 
Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, objavljena je interaktivna karta koja prikazuje stanje u svakoj županiji i lokalnoj jedinici.

 

Public Sector Economics 2019 konferencija
 
Institut za javne financije i Zaklada Friedrich Ebert organizirali su u Zagrebu, 24. listopada 2019. znanstvenu i policy konferenciju „Public Sector Economics 2019 – Wealth and property taxation: where do we stand?“ Detaljne informacije dostupne su na mrežnim stranicama konferencije.
 


porezna osnovica

porezna osnovica (Tax base) - iznos nakon umanjenja za pojedine porezne olak&scar...
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića