Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
 
 
O Godišnjem izvješću Europskog revizorskog suda
Objavljeno: 12.10.2018.

Neven Mates, član Europskog revizorskog suda, održao je u petak 12. listopada 2018. u Institutu za javne financije predavanje na temu Godišnje izvješće Europskog revizorskog suda: je li računovodstvena dokumentacija Europske unije točna i jesu li rashodi pravilni?

Predavač je prikazao razvoj godišnjih izvješća proteklih godina, kao i revizijske rezultate za 2017. s obzirom da Europski revizorski sud procjenjuje je li financijsko izvješće o izvršenju proračuna EU-a točno te jesu li prihodi i rashodi izvršeni pravilno, odnosno, u skladu s važećim propisima. Na temelju toga Europski parlament odlučuje hoće li Europskoj komisiji dati ili uskratiti razrješnicu za izvršenje proračuna.

Kako se u posljednje vrijeme Sud sve više posvećuje izradi tematskih izvješća s ocjenama uspješnosti pojedinih politika i proračunskih programa EU-a, predavač je izložio nekoliko nedavno objavljenih zanimljivijih izvješća.

 
Ostvarenje proračuna općina, gradova i županija u 2017.
Objavljeno: 10.10.2018.

U novom Newsletteru pod naslovom Ostvarenje proračuna općina, gradova i županija u 2017. Katarina Ott, Mihaela Bronić i Branko Stanić pokušavaju što jednostavnije predočiti osnovne podatke o ostvarenju proračuna svih hrvatskih lokalnih jedinica u 2017., prihodima i rashodima te suficitu ili deficitu  (po  stanovniku  i  ukupno). U tabelama koje se nude i u Excel formatu čitatelji mogu fiskalno stanje svih lokalnih jedinica u 2017. usporediti sa stanjem u 2016., 2015. i 2014.

 
O komunikaciji s lokalnim vlastima
Objavljeno: 09.10.2018.

U sklopu projekta WeBudget – from transparency to participation, u Institutu za javne financije održan je dvodnevni sastanak s predstavnicima civilnog društva - Ministarstvo prostora, Beograd, Srbija (nositelj projekta), Parliament Watch Italia, Messina, Italija; K-Monitor Association, Budimpešta, Mađarska; te WWB, Sevilla, Španjolska – na kojem je izrađen plan provedbe projekta, u kojem Institut za javne financije nudi usluge stručnog savjetovanja.

Cilj projekta je širenje načina na koji građani mogu komunicirati s lokalnim vlastima, čime utječu na donošenje odluka. U uvjerenju da kreativna IT rješenja mogu ojačati lokalno sudjelovanje i demokratske procese, organizirat će se proračunske škole čiji je cilj osposobiti građane za zagovaranje transparentnosti proračuna i participaciju u cjelokupnom proračunskom ciklusu. Zajedno sa sudionicima škole stvorit će se alati za bolje praćenje javne potrošnje koji bi mogli pomoći u izgradnji većeg povjerenja i odgovornosti između građana i vlasti.

 
 

Arhiva vijesti
Najava konferencije
 
Institut za javne financije, International Budget Partnership i Zaklada Friedrich Ebert organiziraju znanstvenu i policy konferenciju „Ekonomika javnog sektora 2018 – Fiskalna otvorenost: transparentnost, participacija i odgovornost u fiskalnim politikama“, u Zagrebu, 26. listopada 2018. Detaljne informacije o konferenciji dostupne su na mrežnim stranicama konferencije.
 

Transparentnost proračuna lokalnih jedinica
 
Institut za javne financije predstavio je 2. srpnja 2018. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, objavljena je interaktivna karta koja prikazuje stanje u svakoj županiji i lokalnoj jedinici.

 
administrativna klasifikacija rashoda (Administrative classification) - državni r...
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića