Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
 
 
Konferencija "Ekonomika javnog sektora 2017."
Objavljeno: 13.04.2017.

Institut za javne financije i Zaklada Friedrich Ebert organiziraju konferenciju Public Sector Economics 2017 – Public investment: catalyst for sustainable growth. Konferencija će obuhvatiti niz tema uključujući, ali ne ograničavajući se, na uvjete pod kojima povećanje javnih investicija može potaknuti održivi rast i povezane utjecaje na javne financije i dug. Traže se teoretski, empirijski i policy članci vezani uz makro-financijske analize, javni dug, rast produktivnosti, R&D, financiranje infrastrukture i investicija, upravljanje javnim sektorom, ekonomike energetike, transporta, obrazovanja, zdravstva, kulture, urbanog i stambenog razvoja, prilagodbe klimatskim promjenama, transparentnost, odgovornost i participaciju u javnom sektoru, kako u razvijenim tako i u tržištima u nastajanju, na nacionalnim i lokalnim razinama vlasti. Detaljne informacije o konferenciji dostupne su na mrežnim stranicama konferencije.

 
Predavanje o svjetskoj privredi
Objavljeno: 24.03.2017.

Dubravko Mihaljek, voditelj Odjela za globalne makroekonomske analize u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu, održao je u Institutu za javne financije 23. ožujka 2017. predavanje na temu Svjetska privreda u uzletu.

Predavač je naglasak stavio na činjenicu da se svjetska privreda u zadnjih šest mjeseci napokon nalazi u fazi snažnog uzleta. Razvijene ekonomije ostvaruju najviše stope rasta od 2013.; u novim tržišnim privredama Azije, Latinske Amerike i Europe započeo je novi ciklus rasta;  zaustavljeno je dugo razdoblje niske inflacije i niskih dugoročnih kamatnih stopa. Kretanja na financijskim tržištima i oporavak cijena nafte i sirovina ukazuju na rašireni optimizam ekonomskih predviđanja. Stoga je pojasnio kako je došlo do tog preokreta i počiva li uzlet na zdravim nogama.

 
Promjena naziva časopisa
Objavljeno: 16.03.2017.

Znanstveni časopis Financial Theory and Practice u 41. godinu objave ulazi s novim imenom Public Sector Economics, osvježenim uređivačkim odborom, redakcijom, ali i novim webom.

Proteklih godina časopis je u više navrata mijenjao i ime i sadržaj, u skladu s hrvatskim političkim i ekonomskim kretanjima te integriranošću znanstvenika u svjetsku akademsku zajednicu. S ovom najnovijom promjenom, časopis će se više usmjeriti na teorijske, empirijske i policy analize uloge i funkcioniranja javnog sektora na makroekonomskim, sektorskim i mikroekonomskim razinama, u razvijenim i u tržištima u nastajanju.

Više o prošlosti, ali i budućnosti časopisa u uredničkom uvodniku Katarine Ott i Dubravka Mihaljeka: Public sector economics – introduction to the inaugural issue.

 
 

Arhiva vijesti
Transparentnost proračuna lokalnih jedinica
 
Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2016. rezultate četvrtog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, objavljena je interaktivna karta koja prikazuje stanje u svakoj županiji i lokalnoj jedinici.

 

Newsletter
 
U novom Newsletteru pod naslovom Proračunska transparentnost lokalnih jedinica – stavovi zaposlenika Katarina Ott i Mihaela Bronić predstavljaju anketu provedenu među zaposlenima u lokalnim jedinicama koja bi mogla pomoći utvrđivanju čimbenika koji (de)motiviraju lokalnu proračunsku transparentnost. Rezultati ankete ukazuju da su lokalne jedinice uglavnom zadovoljnije svojom transparentnošću nego što bi to po stvarnim rezultatima trebale biti, te da misle da ni javnost ni zakoni od njih ne traže objavljivanje više proračunskih informacija. Nadalje, anketa otkriva da po brojnim gradovima i općinama nedostaje administrativnih kapaciteta i da su preopterećeni drugim zadatcima, što još jednom ukazuje na nužnost preispitivanja svrhe i održivosti sadašnjeg broja lokalnih jedinica.
 


porez na dobit

porez na dobit (Corporate income tax) - izravni porez koji se nameće na dobit &sc...
 
 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija