Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
 
 
Usporavanje svjetske privrede i tečaj dolara
Objavljeno: 17.04.2019.

Dubravko Mihaljek, voditelj operativnih poslova u Monetarnom i ekonomskom odjelu Banke za međunarodna poravnanja u Baselu, održao je u Institutu za javne financije 17. travnja 2019. predavanje na temu Usporavanje svjetske privrede i tečaj dolara.

Predavač je naglasak stavio na pokazatelje usporavanja rasta industrijske proizvodnje na svjetskoj razini već u travnju 2018. koja se u prva tri mjeseca 2019. dodatno produbila. Međutim, uslužne djelatnosti i zaposlenost i dalje ostvaruju značajan rast. Velika i relativno zatvorena gospodarstva tako i dalje dobro rastu, dok se mala i otvorena počinju usporavati. Usporavanje industrijske proizvodnje podudara s jačanjem efektivnog tečaja dolara. Stoga je pojasnio povezanost trgovinske i financijske sfere globalizacije te postavio pitanje mogu li se uopće razvijati odvojeno kao što se smatralo u zadnjih pola stoljeća.

 
Novi broj časopisa Public Sector Economics
Objavljeno: 11.03.2019.

Novi broj časopisa Public Sector Economics nudi izbor radova s konferencije Instituta za javne financije održane u Zagrebu u listopadu 2018. Broj počinje s uredničkim uvodnikom Katarine Ott i Dubravka Mihaljeka: Introduction to the Public Sector Economics 2018 Conference – Fiscal Openness: Transparency, Participation and Accountability in Fiscal Policies.

U pozvanim predavanjima James E. Alt prati evoluciju koncepta fiskalne transparentnosti u akademskim i političkim programima tijekom protekla tri desetljeća dok Francisco Bastida naglašava značaj kvalitativnih, umjesto kvantitativnih aspekata transparentnosti za jačanje povjerenja javnosti u vlasti. Sandra Švaljek, Ivana Rašić Bakarić i Marijana Sumpor u članku Citizens and the city: the case for participatory budgeting in the City of Zagreb testiraju neke zaključke iz literature o transparentnosti u studiji slučaja participativnog proračuna u Gradu Zagrebu. Lobna M. Abdellatif, Mohamed Zaky, Mohamed Ramadan, Jad Mazahreh i Ibrahim Elghandour u članku Transparency of law making and fiscal democracy in the Middle East koriste skup podataka indeksa otvorenosti proračuna da bi izmjerili kvalitetu procesa donošenja zakona za državne proračune u Egiptu, Jordanu i Tunisu. Ana Ostrovidov Jakšić i Ivan Jakšić u članku How to prolong labour market participation in the Republic of Croatia? analiziraju tržište rada starijih radnika u kontekstu što dužeg ostanka na tržištu rada u Hrvatskoj. Broj završava pregledom knjige Louisa Meulemana Metagovernance for Sustainability: A Framework for Implementing the Sustainable Development Goals.

 
 

Arhiva vijesti
Transparentnost proračuna lokalnih jedinica
 
Institut za javne financije predstavio je 2. srpnja 2018. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, objavljena je interaktivna karta koja prikazuje stanje u svakoj županiji i lokalnoj jedinici.

 

Public Sector Economics 2019 konferencija
 
Institut za javne financije i Zaklada Friedrich Ebert organiziraju u Zagrebu, 24. listopada 2019. znanstvenu i policy konferenciju „Public Sector Economics 2019 – Wealth and property taxation: where do we stand?“ Detaljne informacije dostupne su na mrežnim stranicama konferencije.
 


osobni odbitak

osobni odbitak (Personal allowance) - iznos dohotka koji nije oporeziv jer se sa ...
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića