Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
 
 
Kanali i učinkovitost fiskalnih devalvacija
Objavljeno: 13.07.2018.

U Institutu za javne financije 13. srpnja 2018. održano je predstavljanje rezultata istraživačkog projekta Kanali i učinkovitost fiskalnih devalvacija kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost. Fiskalna devalvacija je instrument porezne politike koji bi trebao oponašati učinke devalvacije nominalnog valutnog tečaja, tj. poboljšati vanjskotrgovinsku konkurentnost zemlje i povećati neto izvoz. U osnovnom obliku fiskalna devalvacija obuhvaća smanjenje doprinosa na plaće i povećanje PDV-a, uz neutralni učinak na državni proračun. Ovim istraživanjem se pokušalo popuniti neke od praznina u postojećoj literaturi i ponuditi pouzdanije ekonometrijske procjene njihove učinkovitosti, te istražiti neke pojedinačne kanale kroz koje bi fiskalna devalvacija trebala djelovati.

Rezultate su predstavili Mario Holzner (The Vienna Institute for International Economic Studies), Marina Tkalec (Ekonomski institut Zagreb), Maruška Vizek (Ekonomski institut Zagreb) i voditelj projekta Goran Vukšić (Institut za javne financije).

 
Transparentnost proračuna lokalnih jedinica
Objavljeno: 02.07.2018.

Institut za javne financije predstavio je 2. srpnja 2018. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja i u četiri se posljednja ciklusa gotovo udvostručila s prosječnih 1,8 na 3,52. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4, općine 3,3 – i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2017. – ožujak 2018.

 
 

Arhiva vijesti
Najava konferencije
 
Institut za javne financije, International Budget Partnership i Zaklada Friedrich Ebert organiziraju znanstvenu i policy konferenciju „Ekonomika javnog sektora 2018 – Fiskalna otvorenost: transparentnost, participacija i odgovornost u fiskalnim politikama“, u Zagrebu, 26. listopada 2018. Detaljne informacije o konferenciji dostupne su na mrežnim stranicama konferencije.
 

Transparentnost proračuna lokalnih jedinica
 
Institut za javne financije predstavio je 2. srpnja 2018. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, objavljena je interaktivna karta koja prikazuje stanje u svakoj županiji i lokalnoj jedinici.

 


porez na dodanu vrijednost (PDV)

porez na dodanu vrijednost (PDV) (Value added tax, VAT) - vrsta poreza na promet ...
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića