Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
 
 
Novi broj časopisa Public Sector Economics
Objavljeno: 05.06.2018.

Novi broj časopisa Public Sector Economics nudi izbor radova s konferencije Instituta za javne financije održane u Zagrebu u studenom 2017. Broj počinje s uredničkim uvodnikom Katarine Ott i Dubravka Mihaljeka: Introduction to the Public Sector Economics 2017 Conference Issue – Public investment: catalyst for sustainable growth. U pozvanim predavanjima Balázs Égert procjenjuje pokretače i nakon krize neuobičajeno niska poslovna ulaganja u mnogim razvijenim gospodarstvima; Evžen Kočenda ispituje veze javnih ulaganja, bankarskog sektora i državnih rizika; dok Matthias Kollatz-Ahnen i Markus J. Roick analiziraju globalno nedostatna infrastrukturna ulaganja, osobito na lokalnoj razini u Europi.
U uvodnim govorima Zdravko Marić razmatra evoluciju privatnih i javnih ulaganja u Hrvatskoj, te identificira uvjete za njihov srednjoročni oporavak; Manica Hauptman upozorava da unatoč povoljnijim uvjetima financiranja, ulaganja u EU nisu dostigla pretkrizne razine; a Zrinka Živković Matijević naglašava važnost ulaganja u ljudski kapital u Hrvatskoj. Ehtisham Ahmad, Annalisa Vinella i Kezhou Xiao se usredotočuju na javno-privatna partnerstva kao pokretače infrastrukturnih projekata. Sanja Borkovic i Peter Tabak istražuju odnos između javnih ulaganja i produktivnosti hrvatskih tvrtki. Gökçen Yilmaz proučava utjecaj načina raspodjele javnih ulaganja na rast produktivnosti u Turskoj od 1975.-2001. Maria Manuel Campos i Hugo Reis proučavaju koristi od ulaganja u školovanje u portugalskom gospodarstvu tijekom 1986.-2013. Broj završava pregledom kapitalne knjige Jeana Tirolea “Economics for the Common Good”.

 
Pomoći Europske unije županijama, gradovima i općinama 2015. i 2016.
Objavljeno: 14.05.2018.

U novom broju Newslettera Katarina Ott, Mihaela Bronić i Branko Stanić prikazuju osnovne podatke o pomoćima koje su županije, gradovi i općine primili kao nositelji ili partneri/suradnici provedbe programa i projekata (su)financiranih iz proračuna EU-a 2015. i 2016. U radu se nudi i baza tih podatka u Excel formatu koju čitatelji mogu preuzeti na svoje računalo i sami detaljnije analizirati i uspoređivati s prethodnim godinama. Županije, gradovi i općine su 2015. i 2016. primili gotovo milijardu kuna europskih pomoći, odnosno znatno veće iznose nego prethodnih godina. Pritom su gotovo polovicu iskoristile županije, oko trećinu gradovi, a općine manje od jedne petine. Međutim, gotovo polovica gradova i više od tri četvrtine općina nije u tom razdoblju iskoristila ni kune europskih pomoći.

 
Osvrt na zimski paket europskog semestra Europske komisije
Objavljeno: 13.03.2018.

U novom Aktualnom osvrtu Katarina Ott komentira godišnju analizu ekonomskog i socijalnog stanja u Hrvatskoj koju je Predstavništvo Europske komisije predstavilo 13. ožujka u Zagrebu. Prema toj analizi, Hrvatska je država s prekomjernim ekonomskim neravnotežama te je ostvarila ograničen napredak, odnosno nije napredovala u provedbi preporuka.

 
 

Arhiva vijesti
Najava konferencije
 
Institut za javne financije, International Budget Partnership i Zaklada Friedrich Ebert organiziraju znanstvenu i policy konferenciju „Ekonomika javnog sektora 2018 – Fiskalna otvorenost: transparentnost, participacija i odgovornost u fiskalnim politikama“, u Zagrebu, 26. listopada 2018. Detaljne informacije o konferenciji dostupne su na mrežnim stranicama konferencije.
 

Natječaj za radno mjesto asistenta
 
Institut za javne financije raspisuje natječaj za izbor doktoranda u suradničko zvanje i na radno mjesto asistenta na HRZZ projektu "Razumijevanje, praćenje i analiziranje transparentnosti proračuna lokalnih jedinica: Primjer Hrvatske i Slovenije – Indeks otvorenosti lokalnih proračuna (OLBI)". Detaljni uvjeti i potrebna dokumentacija navedena je u tekstu natječaja.
 

Transparentnost proračuna lokalnih jedinica
 
Institut za javne financije predstavio je 4. srpnja 2017. rezultate četvrtog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, objavljena je interaktivna karta koja prikazuje stanje u svakoj županiji i lokalnoj jedinici.

 


porezna uprava

porezna uprava (Tax administration) - tijelo odgovorno za provedbu poreznih propisa određe...
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića