Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
NARUDŽBENICA :: Zakon o lokalnim porezima s komentarom
 
Zakon o lokalnim porezima objavljen je u Narodnim novinama broj 115/16 te je većim dijelom stupio na snagu 1. siječnja 2017. Zakonom je reguliran sustav utvrđivanja i naplate lokalnih poreza kao izvora financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Međutim, Zakonom o izmjenama Zakona o lokalnim porezima (NN 101/17) brisane su odredbe o porezu na nekretnine, kao lokalnom porezu jedinica lokalne samouprave, koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. Kao posljedica navedenog, proizlazi činjenica da se s 1. siječnja 2018. zadržava sustav poznatih javnih davanja: komunalne naknade, poreza na kuće za odmor i spomeničke rente koja se plaća ako se gospodarska djelatnost obavlja u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Ovim izmjenama Zakona, donesena je i promjena kod obuhvata poreza na cestovna motorna vozila. Naime porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila i motocikala, jednom godišnje prilikom registracije odnosno ovjere produženja važenja prometne dozvole, a utvrđuje se ovisno o godini starosti i snazi motora izraženoj u kilovatima (kW). Za osobne automobile se porez na cestovna motorna vozila plaća na način da se izjednačava kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se porez utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do 10 godina starosti.

Priručnik sadrži tekst Zakona o lokalnim porezima (NN 115/16 i 101/17) te su uz pojedine članke Zakona dani komentari o primjeni zakonskih odredbi te tekst Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN 127/17). Namijenjen je lokalnim službenicima koji samostalno naplaćuju lokalne poreze kao vlastiti prihod, s ciljem pravilne primjene Zakona, kao i ostalih podzakonskih propisa, te svim poreznim obveznicima na koje se odnose odredbe Zakona.


Priredili: Andreja Jakšić i Nikolina Pratzer
Godina izdanja: 2017.
Cijena: 100,00 kn
Broj stranica: 120


NARUDŽBENICA
 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića