Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
NARUDŽBENICA :: Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i drugih država
 
Međunarodno dvostruko oporezivanje nastaje kada dvije ili više država istom poreznom obvezniku nametnu obvezu plaćanja poreza s obzirom na isti oporezivi dohodak/dobit ili imovinu. Isto nastaje zbog toga što države koriste istovremeno dva kriterija za određenje porezne obveze: načelo neograničene porezne obveze prema kojem rezidenti plaćaju porez na svjetski dohodak (tuzemni i inozemni), te načelo izvora dohotka prema kojem rezidenti plaćaju porez samo na dohodak ostvaren na području određene države. Ukoliko bi obje države htjele taj dohodak neograničeno oporezivati, ukupan teret na prekogranične gospodarske aktivnosti bio bi pretjerano visok. Do dvostrukog oporezivanja može doći i kada dvije države smatraju poreznog obveznika svojim rezidentom i obje ga žele oporezivati na temelju svjetskog dohotka. Kako bi se iskoristile pogodnosti sve veće liberalizacije međunarodnog tržišta sve države imaju isti interes, a to je izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.
 
Kako je strateški prioritet Republike Hrvatske razvoj i jačanje integracijskih veza sa svim državama svijeta i uspostava sukladnog političkog, pravnog i ekonomskog sustava, važno je i pitanje sklapanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te se primarna prednost treba dati razvoju učinkovite mreže navedenih ugovora, koja će osigurati smjernice za djelovanje stranim investitorima.
 
Ovaj priručnih sadrži 66 ugovora ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji su u Republici Hrvatskoj u primjeni od 1. siječnja 2020.  

Priredili: Dalibor Legac, Željko Martinović, Andreja Sertić Tomiček, Ljiljana Gretić Bralić, Bjanka Barišić
Godina izdanja: 2019.
Cijena: 300,00 kn
Broj stranica: 1104


NARUDŽBENICA
 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića