Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
NARUDŽBENICA :: Priručnik za utvrđivanje porezne rezidentnosti
 
Primjena ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja od značajne je važnosti jer potiče mobilnost na tržištima država koje primjenjuju takav ugovor. Ekonomska korist se ogleda u uklanjanju demotivirajućih zapreka koje nastaju zbog dvostrukog oporezivanja te u poticanju međusobne gospodarske aktivnosti, što u širem smislu znači da međunarodni ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pridonose širenju svjetske trgovine na načelima koja nisu diskriminirajuća i tako potiču ekonomski rast i razvoj.

U svakodnevnim kontaktima s hrvatskim poreznim obveznicima uočeno je da se kod poreznih obveznika javljaju brojne nedoumice i nesnalaženja oko pitanja u kojoj državi je porezni obveznik rezident, što je porezna rezidentnost uopće te kako se ista utvrđuje, odnosno primjenjuju li se prilikom utvrđivanja porezne rezidentnosti odredbe domaćih propisa ili odredbe ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Slične nejasnoće i nesigurnosti javljaju se i kod poreznih stručnjaka, bilo onih iz privatnog sektora ili djelatnika Porezne uprave RH koji su nadležni i obvezni svakodnevno u okviru svojih radnih zadataka provoditi postupak utvrđivanja porezne rezidentnosti poreznih obveznika, odnosno primjenjivati domaće propise i relevantne ugovorne odredbe u tom postupku.

Stoga se ovim priručnikom nastojala razraditi, u najvećoj mjeri, porezna rezidentnost fizičkih osoba, međutim donosi se osvrt i na utvrđivanje porezne rezidentnosti pravnih osoba, a sve je potkrijepljeno praktičnim primjerima.


Priredili: Andreja Sertić Tomiček, Bjanka Barišić, Ljiljana Gretić-Bralić, Željko Martinović
Godina izdanja: prosinac 2020.
Cijena: 150,00 kn
Broj stranica: 138
 


NARUDŽBENICA
 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića