Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
NARUDŽBENICA :: Priručnik za nadzor transfernih cijena
 
Transferne cijene su cijene po kojima se odvija transfer roba i usluga izmedu jedinica unutar trgovačkog društva ili izmedu povezanih društava. Predstavljaju jedan od najkontroverznijih i često najnerazumljivijih poslova trgovačkih društava iz razloga što tvrtka majka može osnovati i u pravilu osniva svoje podružnice i u drugim zemljama, odlučuje što podružnice moraju činiti ili ne činiti te na taj način utječe na ostvarenu dobit. Odredivanje transferne cijene je proizvoljan čin, može biti povezan s troškovima, raznim poslovnim operacijama koje se provode ili se vežu na dodanu vrijednost. Transfema cijena se može postaviti na razinu da se minimalizira ili potpuno izbjegne obveza plaćanja poreza na dobit i da se ostvare razne porezne olakšice.

U nacionalnom zakonodavstvu transferne cijene izravno su propisane odredbama Zakona o porezu na dobit i Pravilnika o porezu na dobit, a od 29. travnja 2017. godine na snazi je i u primjeni Pravilnik o postupku sklapanja prethodnog sporazuma o transfernim cijenama. Osnovno načelo OECD-a vezano za transferne cijene, načelo nepristrane transakcije, implementirano je u porezne propise Republike Hrvatske.  Uz navedeni pravni okvir, kod nadzora transfernih cijena potrebno je voditi računa i o drugim nacionalnim propisima (Opći porezni zakon, Zakon o računovodstvu, Zakon o trgovačkim društvima i dr.) uz uvažavanje i primjenu ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koje je Republika Hrvatska potpisala, vodeći računa o hijerarhiji primjene međunarodnih i nacionalnih propisa.

Priručnik sadrži osnovne korake za provođenje nadzora transfernih cijena s primjerima koji mogu poslužiti za bolje razumijevanje ove složene materije, a u skladu sa Smjernicama OECD-a iz 2017.  koje su danas u primjeni. Također sadrži i način korištenja baza podataka za analizu usporedivosti kao i pregled presuda Europskog suda pravde i svjetskih sudova te pripadajućih poveznica po kategorijama iz područja transfernih cijena.

Sadržaj priručnika


Priredili: Danijela Šrepfler, Marijana Radusin Lipošinović i Davor Burić
Godina izdanja: 2019.
Cijena: 250,00 kn
Broj stranica: 236

 


NARUDŽBENICA
 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića