Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
NARUDŽBENICA :: Primjena ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja prilikom oporezivanja dobiti ostvarene u inozemstvu
 
U svakodnevnim kontaktima s hrvatskim poreznim rezidentima koji ostvaruju prihode iz inozemstva vidljivo je da postoje brojne nedoumice i nesnalaženja o tome u kojoj državi i koliki porez moraju platiti te kako primijeniti međunarodne ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Slične nejasnoće i nesigurnosti javljaju se i kod poreznih stručnjaka, bilo onih iz privatnog sektora ili onih koji su nadležni i obvezni svakodnevno u okviru svojih radnih zadataka primjenjivati odnosne ugovore prilikom utvrđivanja porezne obveze ili savjetovanja poreznih obveznika.
 
U ovom priručniku pristupilo se obradi onih odredbi ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji se odnose na poslovanje trgovačkih društava i ostalih poduzetnika koji su obveznici poreza na dobit. Odnosne odredbe obrađene su na način da je najprije opisano razjašnjenje smisla i sadržaja samog članka, nakon toga su dani primjeri koji na praktičan i pristupačan način dočaravaju najčešće aspekte primjene te je na kraju dana tablica u kojoj su na pregledan način prikazane sve bitne odredbe unutar pojedinog članka koji se obrađuje te njihovo praktično značenje ili sažeti rezultat značenja određene odredbe.
 
Odredbe su obrađene sukladno odredbama OECD-ovog modela ugovora koji je najdominantniji u međunarodnoj poreznoj praksi te se u najvećoj mjeri podudara s hrvatskim pregovaračkim modelom, koji uz taj, u pojedinim odredbama koristi još i UN-ov model ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Uz takav okvir raspodjele odredaba, sukladno brojevima i nazivima članaka prema OECD-ovom modelu, dani su u tabličnom prikazu tekstovi konkretnih odredbi pojedinih ugovora koji mogu imati osnovu u nekom drugom gore navedenom modelu ili su sui generis proizvod pregovaračkog procesa s drugom državom.

Priredili: Dalibor Legac i Željko Martinović
Godina izdanja: 2020.
Cijena: 380,00 kn
Broj stranica: 982


NARUDŽBENICA
 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića