Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
NARUDŽBENICA :: Pravila stjecanja podrijetla robe s komentarima: Sporazum o trgovini i suradnji između Unije i Ujedinjene Kraljevine (SL L 149/2021)
 
S 1. siječnjem 2021. godine završen je dugotrajan proces razdruživanja Europske unije (EU ili Unija) i Ujedinjene Kraljevine (UK) te je UK prestala biti dio zajedničkog tržišta i carinske unije i postala treća zemlja. To znači da se na svu robu koja iz UK ulazi na carinsko područje Unije ili ga napušta radi upućivanja u UK primjenjuju pravila propisana zakonodavstvom Unije, što podrazumijeva provedbu carinskog nadzora, podnošenje carinskih deklaracija, ispunjavanje svih propisanih uvjeta, naplatu carinskih i drugih davanja pri uvozu, itd.

Sporazum o trgovini i suradnji između Unije i UK za sada predviđa isključivo bilateralnu i bilateralnu punu kumulaciju podrijetla što znači da se npr. makedonski materijal smatra materijalom bez podrijetla u proizvodnji za izvoz u UK i obrnuto. Do stupanja na snagu ovog Sporazuma UK, MK i EU materijal mogao se međusobno kumulirati (UK je bio dio EU-a). To je bitno razumjeti poglavito našim izvoznicima kako bi se mogli bolje prilagoditi novonastalim okolnostima ali isto tako i carinskim službenicima koji će obavljati provjeru ispravnosti izdanih dokaza o podrijetlu. To ne znači da se UK i pojedine zemlje ne mogu dogovoriti da EU materijal tretiraju na drugi način. Međutim, to predstavlja bilateralne odnose tih zemalja i nije od značaja pri uvozu u Uniju.

Kako bi se pojednostavilo razumijevanje predmetnih odredbi, u priručniku se navodi službeni tekst cijelog Poglavlja 2: Pravila o podrijetlu Sporazuma, kojim su propisana pravila stjecanja podrijetla, a radi lakše primjene, kako povlaštene stope carine pri uvozu u Uniju ali i stjecanja podrijetla i izdavanja dokaza o podrijetlu u izvozu, uz pripadajuće članke slijede komentari, koji nisu službeni tekst već isključivo tumačenje autorice. Komentari su navedeni ispod teksta članka u kurzivu.


NARUDŽBENICA
 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića