Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
NARUDŽBENICA :: Inozemni dohodak s primjenom ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
 
Globalno tržište koje se posljednjih godina i desetljeća ubrzano razvilo uvjetovalo je i mobilnost radne snage iz država porezne rezidentnosti u druge države. Osim takve medudržavne mobilnosti zaposlenika koji ostvaruju dohodak od nesamostalnog rada, značajno se povećala i učestalost ostvarivanja i drugih vrsta dohodaka s izvorom izvan države porezne rezidentnosti.

I građani (rezidenti Republike Hrvatske) su se uključili u takav trend, pogotovo od ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju kada su im otvorena vrata za rad i ostvarivanje dohodaka u državama EU. Isto tako, svjetska gospodarska kriza koja je dodatno usporila hrvatsko gospodarstvo koje je i prije toga bilo nedovoljno razvijeno snažno je utjecala na okretanje traženju mogućnosti za ostvarivanje dohodaka izvan granica RH. Osim navedenog, povećanju dohotka iz inozemstva značajno je utjecala i činjenica da je stanovništvo koje je u prošlosti zbog gospodarskih i političkih okolnosti emigriralo u druge države došlo u godine odlaska u mirovinu te su se mnogi od njih vratili u RH i postali ponovno njeni rezidenti i počeli primati mirovine iz inozemstva.

U ovom se priručniku objašnjavaju osnove primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pitanja porezne rezidentnosti, detaljno se obrađuju metode za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja kao i primjena ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja na dohodak od nesamostalnog rada uz koji se u praksi javlja najviše pitanja. Na kraju slijede praktični primjeri oporezivanja i popunjavanja neformalnog obrasca »INO-IZJAVA« i Obrasca INO-DOH za razne vrste dohodaka i situacija o kojima je u Poreznu upravu stizalo najviše upita.


Priredili: Dalibor Legac i Željko Martinović
Godina izdanja: 2018.
Cijena: 200,00 kn
Broj stranica: 216


NARUDŽBENICA
 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića