Tražilica
 
 
Konferencije :: Skrivena javna potrosnja - budućnost poreznih izdataka?
 

Institut za javne financije 10. veljače 2012. organizirao je konferenciju Skrivena javna potrošnja: budućnost poreznih izdataka čiji je cilj bio prikazati i analizirati porezne izdatke u poreznim sustavima Hrvatske i određenih susjednih zemalja, buduće izazove njihova upravljanja, te procijeniti u kojem obujmu su oni zaista potrebni.

Naglasak je bio na potrebi povezivanja svrhe i ciljeva zbog kojih su uvedeni i učinaka koje proizvode, njihovom utjecaju na proračunske prihode, političkoj ulozi, nužnosti stalnih analiza njihove učinkovitosti, kao i na eventualnoj mogućnosti reduciranja ukupnog broja i obujma poreznih izdataka.

Obrađene  teme značajne su kako široj javnosti, tako i izvršnim vlastima, posebice uslijed sve slabijeg punjenja proračuna, sve izraženijih financijskih potreba, ali i potrebe održivosti proračunske transparentnosti.

Temelj konferencije bila je knjiga Vjekoslava Bratića Skrivena javna potrošnja - Porezni izdaci: potreba ili udvaranje biračima? (Institut za javne financije, 2011). Knjiga bi trebala pridonijeti boljem razumijevanju instrumentarija poreznih izdataka, biti vodič ka većoj i snažnijoj proračunsko-poreznoj transparentnosti, te poticaj argumentiranijoj raspravi o potrebi i svrsi uvođenja i postojanja pojedinih oblika poreznih izdataka.

 
Download dokumenata:
Zbornik radova s konferencije (veličina: 3.4 Mb)
 
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića