Tražilica
 
 
Konferencije :: Indeks otvorenosti proračuna 33 hrvatska grada
 
Institut za javne financije predstavio je u utorak, 14. lipnja 2011. rezultate istraživanja Indeks otvorenosti proračuna 33 hrvatska grada.

Tijekom 2010. Institut je mjerio transparentnost proračuna 33 hrvatska grada. Željelo se ispitati kvalitetu informacija u gradskim proračunima te istražiti otvorenost gradskih proračunskih procesa javnosti. 

Otvorenost proračuna je prvi korak prema pozivanju na odgovornost za trošenje javnog novca. Političarima često nije u interesu da državni i lokalni proračuni budu jednostavni, jasni i transparentni. Svim građanima, međutim, treba biti itekako važno da te proračune razumiju, te da aktivno sudjeluju u proračunskom procesu.

Indeks otvorenosti gradskih proračuna prosječno iznosi 65, što znači da su gradovi pružali 65% očekivane transparentnosti (kvalitete informacija u proračunskim dokumentima i otvorenosti gradskih proračunskog procesa javnosti). Najbolji rezultat postigao je Slavonski Brod (82), a najlošiji Šibenik (45).

Nadamo se da će objavljivanje ovih rezultata potaknuti sve hrvatske lokalne jedinice da postanu što transparentnije i odgovornije prema svojim građanima.

Detaljnije podatke - metodologiju, ankete, upitnike i rezultate po gradovima možete pronaći na mrežnim stranicama projekta.

 
 
 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija