Tražilica
 
 
Konferencije :: Indeks otvorenosti proračuna 33 hrvatska grada
 
Institut za javne financije predstavio je u utorak, 14. lipnja 2011. rezultate istraživanja Indeks otvorenosti proračuna 33 hrvatska grada.

Tijekom 2010. Institut je mjerio transparentnost proračuna 33 hrvatska grada. Željelo se ispitati kvalitetu informacija u gradskim proračunima te istražiti otvorenost gradskih proračunskih procesa javnosti. 

Otvorenost proračuna je prvi korak prema pozivanju na odgovornost za trošenje javnog novca. Političarima često nije u interesu da državni i lokalni proračuni budu jednostavni, jasni i transparentni. Svim građanima, međutim, treba biti itekako važno da te proračune razumiju, te da aktivno sudjeluju u proračunskom procesu.

Indeks otvorenosti gradskih proračuna prosječno iznosi 65, što znači da su gradovi pružali 65% očekivane transparentnosti (kvalitete informacija u proračunskim dokumentima i otvorenosti gradskih proračunskog procesa javnosti). Najbolji rezultat postigao je Slavonski Brod (82), a najlošiji Šibenik (45).

Nadamo se da će objavljivanje ovih rezultata potaknuti sve hrvatske lokalne jedinice da postanu što transparentnije i odgovornije prema svojim građanima.

Detaljnije podatke - metodologiju, ankete, upitnike i rezultate po gradovima možete pronaći na mrežnim stranicama projekta.

 
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića