Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2015
 
Učinkoviti sustav razvoja zapošljavanja, primjena djelotvorne inspekcije i suzbijanje neprijavljenog rada

Naručitelj: Konzorcij GHK Consulting Ltd i CERGE-EI za Opću upravu Europske komisije za zapošljavanje, socijalne poslove i uključenost

Voditelj projekta: Predrag Bejaković, Institut za javne financije


Projekt se sastoji od pripreme analize za sustav međusobnog ocjenjivanja unutar Programa međusobnog učenja (The Mutual Learning Programme) i sudjelovanja na konferenciji posvećenoj neprijavljenom (neslužbenom) radu (NR).

Analiza sadrži komentare na mjere koje se provode u zemlji-domaćinu Češkoj Republici te daje uvid u stanje u Hrvatskoj. Dok se obilježja neprijavljenog rada razlikuju od zemlje do zemlje, ovisno o gospodarskom, društvenom i političkom kontekstu, mogu se identificirati neki zajednički uzroci. Neslužbeni rad predstavlja značajan problem za hrvatsko gospodarstvo i često se smatra uobičajenim dijelom društva i/ili kao amortizer za preživljavanje tijekom ekonomske krize. Korisnici socijalne pomoći ako i počnu raditi oni često gube ta prava, tako da ih se gotovo uopće ne potiče raditi ili na rad u službenom gospodarstvu.

Obično se ističe kako je neprijavljeni rad privlačan zbog više razloga. Prije svega, većina poduzetnika u Hrvatskoj naglašava visoko porezno opterećenje kao jedan od glavnih razloga manje konkurentnosti hrvatskog gospodarstvo u odnosu na članice EU. Podsjećaju kako porez na dohodak i dobit, doprinosi za socijalno osiguranje i druge troškovi rada snažno motiviraju tvrtke da ne prijavljuju svoje zaposlenike kako bi izbjegle plaćanje javnih davanja i očuvale dobit. Nadalje, vjeruje se kako je radno zakonodavstvo previše kruto, a troškovi zapošljavanja i otpuštanja previsoki. Hrvatskim zaposlenicima ne smeta sudjelovanje u takvom obliku rada jer smatraju kako da visoki doprinosi za socijalno osiguranje (20% od bruto plaće za mirovinsko i 13% bruto plaće za zdravstvenom osiguranju) nisu razmjerne njihovim budućim mirovinama te kakvoći i dostupnosti zdravstvene zaštite. Konačno, slabo je povjerenje javnosti u funkcioniranje države i njezinih institucija.

Projekt je započeo u lipnju 2012., a završio je u listopadu 2012.

Ukupni svodni izvještaj te hrvatski prilog dostupni su na mrežnim stranicama projekta.

 
 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija