Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2015
 
Učinkoviti sustav razvoja zapošljavanja, primjena djelotvorne inspekcije i suzbijanje neprijavljenog rada

Naručitelj: Konzorcij GHK Consulting Ltd i CERGE-EI za Opću upravu Europske komisije za zapošljavanje, socijalne poslove i uključenost

Voditelj projekta: Predrag Bejaković, Institut za javne financije


Projekt se sastoji od pripreme analize za sustav međusobnog ocjenjivanja unutar Programa međusobnog učenja (The Mutual Learning Programme) i sudjelovanja na konferenciji posvećenoj neprijavljenom (neslužbenom) radu (NR).

Analiza sadrži komentare na mjere koje se provode u zemlji-domaćinu Češkoj Republici te daje uvid u stanje u Hrvatskoj. Dok se obilježja neprijavljenog rada razlikuju od zemlje do zemlje, ovisno o gospodarskom, društvenom i političkom kontekstu, mogu se identificirati neki zajednički uzroci. Neslužbeni rad predstavlja značajan problem za hrvatsko gospodarstvo i često se smatra uobičajenim dijelom društva i/ili kao amortizer za preživljavanje tijekom ekonomske krize. Korisnici socijalne pomoći ako i počnu raditi oni često gube ta prava, tako da ih se gotovo uopće ne potiče raditi ili na rad u službenom gospodarstvu.

Obično se ističe kako je neprijavljeni rad privlačan zbog više razloga. Prije svega, većina poduzetnika u Hrvatskoj naglašava visoko porezno opterećenje kao jedan od glavnih razloga manje konkurentnosti hrvatskog gospodarstvo u odnosu na članice EU. Podsjećaju kako porez na dohodak i dobit, doprinosi za socijalno osiguranje i druge troškovi rada snažno motiviraju tvrtke da ne prijavljuju svoje zaposlenike kako bi izbjegle plaćanje javnih davanja i očuvale dobit. Nadalje, vjeruje se kako je radno zakonodavstvo previše kruto, a troškovi zapošljavanja i otpuštanja previsoki. Hrvatskim zaposlenicima ne smeta sudjelovanje u takvom obliku rada jer smatraju kako da visoki doprinosi za socijalno osiguranje (20% od bruto plaće za mirovinsko i 13% bruto plaće za zdravstvenom osiguranju) nisu razmjerne njihovim budućim mirovinama te kakvoći i dostupnosti zdravstvene zaštite. Konačno, slabo je povjerenje javnosti u funkcioniranje države i njezinih institucija.

Projekt je započeo u lipnju 2012., a završio je u listopadu 2012.

Ukupni svodni izvještaj te hrvatski prilog dostupni su na mrežnim stranicama projekta.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića