Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2015
 
Studija troškova i isplativosti profesionalne rehabilitacije u Hrvatskoj

Naručitelj: Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Voditelj projekta:  Predrag Bejaković, Institut za javne financije
Suradnici: Petar Sopek, Privredna banka Zagreb
  Ivan Škoc, INA Zagreb
  Ivica Urban, Institut za javne financije

Projekt Studija troškova i isplativnosti profesionalne rehabilitacije u Hrvatskoj, izrađen je za potrebe Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Za povećanje zapošljivosti osoba s invaliditetom provode se programi profesionalne rehabilitacije i doškolovanja, putem kojih sudionici stječu određena znanja, stručnosti i vještine kako bi bile konkurentnije prilikom traženja posla. Programi profesionalne rehabilitacije provode se u svim zemljama članicama EU i u Hrvatskoj, ali je razmjerno malo istraživanja o njihovim učincima.

U ovom se projektu, među ostalim, provodi izračun različitih mogućnosti isplativosti troškova profesionalne (radne) rehabilitacije osoba s invaliditetom. Ostvarenje prava na rad na osobe s invaliditetom utječe višestruko: pruža im mogućnost emancipacije dokazivanjem vlastitih participativnih sposobnosti, pripomaže u poboljšanju financijskog i socijalnog statusa, a konačno njihov rad i aktivnost utječu na društvo. Profesionalna rehabilitacija značajno pomaže osobama s invaliditetom pri stabilnoj integraciji u svijet rada i ostvarivanja dohotka. Javna ulaganja u profesionalnu rehabilitaciju mogu postići značajne materijalne i nematerijalne koristi, pri čemu je presudno da polaznici imaju stalnu vezu s tržištem rada. Tada, ujedno, postoje i značajne društvene koristi ponajviše u obliku smanjenja izdvajanja za raznovrsna prava u sustavima za zapošljavanje i socijalnu skrb, a zaposlene osobe s invaliditetom plaćaju doprinose za socijalno osiguranje i porez na dohodak. Mjere se mogu realizirati kroz, primjerice, dodatne pomoći i naknade za osobe s invaliditetom, čak i za vrijeme dok su te osobe u radnom odnosu, sufinanciranje određenog dijela isplate plaća kroz smanjivanje uplaćivanja doprinosa iz plaće ili dodatnih povećanja osobnih odbitaka, uvođenje pogodnosti za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom kroz smanjivanje doprinosa na plaću, dodatne subvencije i slično.

Svakako je potrebno pomno razvijati buduće politike zapošljavanja osoba s invaliditetom i praćenje njihove efikasnosti i efektivnosti kroz vrijeme, za što može služiti analitički okvir obrađen i korišten u izračunima u ovome Projektu.

Projekt je započet u svibnju 2012., a naručitelju je predan u rujnu 2012.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića