Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2015
 
Financiranje sporta u Republici Hrvatskoj

Naručitelj:  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH

Voditeljica projekta: Danijela Kuliš, Institut za javne financije

Suradnici: Slavko Bezeredi, Institut za javne financije  
  Mihaela Bronić, Institut za javne financije  
  Zrinko Čustonja, Kineziološki fakultet  
  Josip Franić, Institut za javne financije  
  Irena Klemenčić, Institut za javne financije  
  Danijela Kuliš, Institut za javne financije  
  Vesna Lendić Kasalo, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske  
  Ivana Maletić  
  Ivan Škoc, INA  
  Sanela Škorić, Kineziološki fakultet  
  Ivica Urban, Institut za javne financije  

Projekt Financiranje sporta u Republici Hrvatskoj s usporednim prikazom financiranja u Europskoj uniji izrađen je za potrebe Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a iniciralo ga je Nacionalno vijeće za sport, najviše savjetodavno tijelo koje se brine za razvoj i kvalitetu sporta u Republici Hrvatskoj.

Zbog vrlo široko definiranog sadržaja istraživanje se nije usmjerilo isključivo na područje financiranja nego i na druga područja iz sustava sporta (ustroj, normativno uređenje, kadrovi u sportu, korisnici sportskih usluga, oporezivanje) koja bitno utječu i određuju sustav ustroja i financiranja sporta. Tijekom priprema, a kasnije i tijekom rada uočeno je nužnim dati, gdje je to bilo moguće, i što detaljniji prikaz stanja i trendova u zemljama EU čijom članicom uskoro postaje i RH. Većina, ako ne i sva poglavlja, pokušavaju odgovoriti na pitanja o sustavu financiranja sporta u Hrvatskoj uspoređujući podatke, normativni i institucionalni okvir s onima u članicama EU. Nalazi su različiti ovisno o dostupnosti podataka.

Osnovna ideja istraživanja bila je odgovoriti na pitanja s kolikim financijskim sredstvima raspolaže sustav sporta u RH, iz kojih izvora dolazi glavnina sredstava te kako se raspolaže, odnosno za koje namjene i po kojim kriterijima se prikupljena sredstva troše. Je li sustav transparentan i normativno dobro ustrojen i, što je važnije, provode li se zakonski propisane odredbe u praksi?

Projekt je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predan u rujnu 2012., a 17. prosinca 2012. održano je njegovo predstavljanje. Cjeloviti tekst i prezentacija dostupni su na mrežnim stranicama Ministarstva.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića