Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2015
 
Ekonomski i fiskalni učinci poslovanja Wüstenrot stambene štedionice

Naručitelji:  Wustenrot stambena štedionica d.d.

Voditelj projekta: dr. sc. Vjekoslav Bratić, Institut za javne financije

Suradnik: dipl. ing. Petar Sopek


Temeljni je cilj projekta bio prikazati ključne elemente i trendove poslovanja Wüstenrot stambene štedionice d.d. i analizirati troškove i koristi iz perspektive proračuna Republike Hrvatske. U tu se svrhu napravila procjena ekonomskih (porast BDP-a) i fiskalnih učinaka (porast prihoda proračuna) njezina poslovanja sljedećim kanalima:

  • direktnim - iz poslovanja stambene štedionice;
  • indirektnim - iz poslovanja građevinskog sektora generiranog kreditiranjem stambene štedionice te štednjom bez podizanja kredita te
  • induciranim kanalima – uslijed potrošnje dijela dohotka zaposlenih u Wüstenrot stambenoj štedionici, ali i zaposlenih u građevinarstvu koji su ostvarili svoj dohodak indirektnim putem zbog poslovanja ove štedionice, a što uključuje i potrošnju na dobra i usluge u širem kontekstu, primjerice poticanje poslovanja raznih industrija koje sudjeluju u proizvodnom lancu prije djelatnosti građevinarstva. Ovi se učinci zbog svoje iznimne kompleksnosti uglavnom procjenjuju metodom multiplikatora.

Uzevši sve navedeno u obzir, projektom se ponudila konačna ocjena utjecaja Wüstenrot stambene štedionice d.d. na ekonomske i fiskalne tijekove, u prvom redu sa strane države, što je na koncu rezultiralo i određenim zaključcima. Cjeloviti tekst moguće je preuzeti ovdje.

Trajanje projekta: 15. kolovoz 2013. - 15. rujan 2013.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića