Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2015
 
Analiza učinaka izmjene odredbi Zakona o porezu na dodanu vrijednost o nastanku obveze obračuna i vremenu plaćanja PDV-a malih poduzetnika

Naručitelj: Ministarstvo poduzetništva i obrta

Voditeljica projekta: Danijela Kuliš, dipl. oec., Institut za javne financije

Suradnici: dr. sc. Mihaela Bronić, Institut za javne financije
  mr. sc. Marina Kesner Škreb, Institut za javne financije
  Danijela Kuliš, dipl. oec., Institut za javne financije
  dr. sc. Ivica Urban, Institut za javne financije

U Zakonu o PDV-u ugrađene su odredbe o nastanku obveze obračuna PDV-a po kojima oporezivi događaj i obveza obračuna PDV-a nastaje kada su dobra isporučena ili je usluga obavljena. Ove odredbe odnose se na obveznike poreza na dobit koji izdaju R-1 račun. Međutim, obveznici poreza na dohodak imaju mogućnost ispostavljati R-2 račun i porezna im obveza nastaje naplatom naknade za isporučena dobra i obavljene usluge. Ta bi im se mogućnost trebala ukinuti od 1. siječnja 2015. kada će svi poduzetnici morat izdavati R-1 račune.

Ovim istraživanjem analizirale su se mogućnost kojom bi se svim malim poduzetnicima s ukupnim godišnjim isporukama manjim od 3 milijuna kuna omogućio obračun PDV-a po naplati naknade za isporučena dobra i obavljene usluge što je i u skladu s europskom Direktivom o PDV-u (2006/112/EZ). Predložena mjera imat će određene učinke na visinu i dinamiku prikupljenog prihoda od PDV-a. Naime, za poduzetnike koji sada ispostavljaju R-1 račune, a počeli bi od 1. siječnja 2015. ispostavljati R-2 račune, prihod od PDV-a prikupljao bi se s odgodom, razmjerno s vremenom naplate njihovih potraživanja. Stoga su u istraživanju istražio vremenski pomak i financijski učinak u prikupljanju PDV-a koji bi se pojavio u prvim mjesecima nakon predložene promjene.

Trajanje projekta: travanj 2014. – lipanj 2014.

Projekt je predan naručitelju 3. lipnja 2014.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića