Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2015
 
Analiza stvarne primjene radnog prava u Republici Hrvatskoj

Naručitelj: Zaklada Friedrich Ebert

Voditelj projekta: dr. sc. Predrag Bejaković, Institut za javne financije

Istraživači: Krešimir Rožman, časopis Radno pravo
  Viktor Gotovac, Pravni fakultet, Zagreb
  Nataša Novaković, Hrvatska udruga poslodavaca

Osnovni je cilj projekta bio utvrditi da li se radna prava većinom poštuju odnosno jesu li uvećana kolektivnim ugovorom. Hrvatska ima prilično kruto radno zakonodavstvo i obilježena je polarizacijom društva na razmjerno sigurne zaposlene osobe (insidere) i nezaposlene (outsidere). U različitim medijima masovnog priopćavanja često se čuju mišljenja mnogobrojnih novinara, stručnjaka, poslodavaca i političara kako su promjene u Zakonu o radu presudni čimbenik za izlazak iz gospodarske krize i obnovu.

U Projektu je zaključeno kako su odgovarajuća provedba i poštivanje Zakona o radu mnogo važnije od njegovih čestih promjena. Neke promjene u Zakonu o radu vjerojatno bi bile korisne ali one će bez sumnje imati samo ograničen utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Treba biti realan te očekivane koristi od promjene Zakona o radu svesti na razumnu mjeru. Nepravedno i neutemeljeno je vjerovati kako da će navedene promjene dovesti do većeg zapošljavanja , investicija i otvaranju novih radnih mjesta. Česte promijene Zakona o radu otežavaju njegovu provedbu, narušavaju pravnu sigurnost i ne pridonose uspostavi presudno potrebne vladavine prava u Hrvatskoj.

Kao važan preduvjet za uspješnu realizaciju svih aktivnosti vezanih uz djelotvorno i učinkovito tržište rada i provedbu Zakona o radu postoji potreba za povećanjem partnerstvo i povjerenje među različitim interesnim skupinama.

Trajanje: studeni 2013.- prosinac 2013.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića