Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2006-2010
 
Registar neporeznih prihoda

Naručitelj: Ministarstvo financija Republike Hrvatske

Voditelj projekta: Anto Bajo, Institut za javne financije

Suradnici: Nevenka Brkić, Ministarstvo financija
  Mihaela Bronić, Institut za javne financije
  Stjepan Jusup, Ministarstvo financija
  Mladenka Karačić, Ministarstvo financija
  Irena Klemenčić, Institut za javne financije
  Ivan Lažeta, Ministarstvo financija
  Mira Mastelić, Ministarstvo financija
  Andreja Milić, Ministarstvo financija

Cilj je zajedničkog projekta Instituta za javne financije i Ministarstva financija RH izraditi registar, metodologiju i način klasificiranja te procijeniti fiskalni učinak neporeznih prihoda u Hrvatskoj. Neporezni prihodi uglavnom su regulirani posebnim propisima vezanim uz pojedine administrativne poslove i ekonomske funkcije države. Naplaćuju se po utvrđenim tarifama, pravilnicima ili cjenicima usluga, a postoje u svim dijelovima javnog sektora kao i u neprofitnim organizacijama za obavljanje pojedinih gospodarskih djelatnosti (npr. u udruženjima i komorama).

U projektu se naročito pojašnjavaju glavna obilježja registra koji se sastoji od 245 neporezna prihoda te način klasifikacije i diobe prihoda između različitih razina vlasti. Na temelju podataka Financijske agencije od 2002. do 2007. godine analiziran je i procijenjen fiskalni učinak neporeznih prihoda po institucionalnoj i funkcijskoj klasifikaciji.

Sažetak dosadašnjih saznanja i cjeloviti registar neporeznih prihoda objavljeni su na Internet stranici Ministarstva financija RH.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića