Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2006-2010
 
Porezni izdaci u Hrvatskoj u razdoblju 2003-2005 - porez na dohodak, dobit, promet nekretnina i dodanu vrijednost

Naručitelj: Ministarstvo financija

Voditelj projekta: Vjekoslav Bratić, Institut za javne financije


Koristeći porezne izdatke, država može odlučiti da poreznim oslobađanjem potiče razvoj određene grane gospodarstva, djelatnosti ili kategorije poreznog obveznika. Ona tada svjesno pristaje na smanjivanje svojih prihoda. Isti bi se učinak postigao da država ubere poreze po svim osnovama, a kasnije s rashodne strane proračuna dodjeljuje izravne subvencije. Zbog toga se i porezni izdaci zapravo smatraju neizravnim subvencijama koje se odvijaju preko prihodne strane proračuna za razliku od izravnih subvencija koje se odvijaju preko rashodne strane proračuna. Do sada u Hrvatskoj nije bilo istraživanja ovih izdataka, no kako su oni potencijalni prihodi države, kojih se država svjesno odriče, bilo bi dobro znati njihov ukupan iznos te kome oni uistinu i pogoduju.

Porezni izdaci označavaju izuzeće pojedine stavke iz porezne osnovice. Na taj način dio dohotka uopće ne ulazi u proces obračuna poreza na dohodak. Neuključenje određene stavke u poreznu osnovicu stvara gubitak za državnu riznicu. Takva stavka čini porezni rashod (porezni izdatak) odnosno gubitak prihoda državne riznice.

U svijetu porezni izdaci (poreznim rashodima) poprimaju različite oblike od poreznih povlastica odnosno olakšica, poreznih odbitaka odnosno poreznih umanjenja, poreznih izuzeća i raznih odbitaka poreza. Temeljni nedostatak svake porezne olakšice je izgubljeni porezni prihod, koji je posebno problematičan, ukoliko se porezna evazija temelji na različitim oblicima granične ili potpune zloupotrebe olakšice. Za razliku od subvencija, gdje je izdatak proračunski transparentan, porezni izdatak sadržan je u smanjenom iznosu poreza.

Cilj istraživanja je utvrditi veličinu, učinke i karakter poreznih izdataka u Hrvatskoj u razdoblju 2003. – 2005., i to u porezu na dohodak, dobit, promet nekretnina i na dodanu vrijednost.

Istraživanje će biti provedeno kroz dvije faze:

  • Prva faza dati će uvod u istraživanje, definirati porezne izdatke i prikazati njihov obuhvat u 4 analizirana porezna oblika – porezu na dohodak, dobit, promet nekretnina i dodanu vrijednost.
  • Druga faza obuhvatiti će analizu poreznih izdataka u Hrvatskoj u okviru 4 analizirana porezna oblika, objasniti financijske učinke poreznih izdataka te dati zaključak o ključnim problemima i preporukama.
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića