Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2006-2010
 
Otvorite proračune, zahtijevajte svoja prava, promijenite živote!

Naručitelj: CBPP-IBP (Center on Budget and Policy Priorities, International Budget Partnership, Washington, USA)

Voditeljica projekta: Katarina Ott, Institut za javne financije

Suradnica: Danijela Medak Fell, Institut za javne financije


Uz podršku Center on Budget and Policy Priorities, International Budget Partnership, Washington, USA Institut za javne financije od prosinca 2009. godine sudjeluje u kampanji procjene otvorenosti proračuna.

Cilj je kampanje procijeniti razinu dostupnosti informacija ljudima diljem svijeta putem jednostavnog jednogodišnjeg projekta u sklopu kojega će grupe u 50-80 zemalja postavljati svojim vlastima istih pet ili šest pitanja. Pitanja će se odnositi na prikupljanje podataka o proračunima, a posebice na zdravstvenu skrb, očuvanje okoliša i učinkovitost mjera. Izradit će se nekoliko grupa podataka, uključujući stručne podatke o proračunima, razvrstane prema državama, kao i podatke o odazivu vlasti na zahtjeve za informacijama. Rezultati ovog projekta postat će osnova za dugoročniju suradnju među članovima kampanje.

Kampanja će rezultirati stvaranjem nekoliko baza podataka, u sklopu kojih će se pohraniti, razvrstati i analizirati rezultati projekta. Dvije do tri baze podataka će sadržavati bitne podatke o politikama, koje vlasti daju kao odgovor na stručne zahtjeve za podacima. Podatke prikupljene u bazama će analizirati voditelji kampanje i biti će dostupni svakom lokalnom partneru.

Nakon završetka analize podataka, pokrenut će se niz međunarodnih i nacionalnih aktivnosti kako bi se skrenula pozornost na zaključke i zahtjeve ili ohrabrilo vlasti da poboljšaju politike i programe.

Analiza će se koristiti u međunarodnim kampanjama, kao i kampanjama na razini država od rujna 2010. godine na dalje.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića