Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2006-2010
 
Otvorite proračune, zahtijevajte svoja prava, promijenite živote!

Naručitelj: CBPP-IBP (Center on Budget and Policy Priorities, International Budget Partnership, Washington, USA)

Voditeljica projekta: Katarina Ott, Institut za javne financije

Suradnica: Danijela Medak Fell, Institut za javne financije


Uz podršku Center on Budget and Policy Priorities, International Budget Partnership, Washington, USA Institut za javne financije od prosinca 2009. godine sudjeluje u kampanji procjene otvorenosti proračuna.

Cilj je kampanje procijeniti razinu dostupnosti informacija ljudima diljem svijeta putem jednostavnog jednogodišnjeg projekta u sklopu kojega će grupe u 50-80 zemalja postavljati svojim vlastima istih pet ili šest pitanja. Pitanja će se odnositi na prikupljanje podataka o proračunima, a posebice na zdravstvenu skrb, očuvanje okoliša i učinkovitost mjera. Izradit će se nekoliko grupa podataka, uključujući stručne podatke o proračunima, razvrstane prema državama, kao i podatke o odazivu vlasti na zahtjeve za informacijama. Rezultati ovog projekta postat će osnova za dugoročniju suradnju među članovima kampanje.

Kampanja će rezultirati stvaranjem nekoliko baza podataka, u sklopu kojih će se pohraniti, razvrstati i analizirati rezultati projekta. Dvije do tri baze podataka će sadržavati bitne podatke o politikama, koje vlasti daju kao odgovor na stručne zahtjeve za podacima. Podatke prikupljene u bazama će analizirati voditelji kampanje i biti će dostupni svakom lokalnom partneru.

Nakon završetka analize podataka, pokrenut će se niz međunarodnih i nacionalnih aktivnosti kako bi se skrenula pozornost na zaključke i zahtjeve ili ohrabrilo vlasti da poboljšaju politike i programe.

Analiza će se koristiti u međunarodnim kampanjama, kao i kampanjama na razini država od rujna 2010. godine na dalje.

 
 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija