Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2006-2010
 
Analiza učinaka povrata pretporeza inozemnim poduzetnicima prijevoznicima putnicima u cestovnom prometu

Naručitelj: Ministarstvo financija, Porezna uprava

Voditeljica projekta: Danijela Kuliš, Institut za javne financije


Analiza učinaka povrata pretporeza inozemnim poduzetnicima prijevoznicima putnika u cestovnom prometu

U postupku usklađivanja hrvatskog sustava poreza na dodanu vrijednost koji je u velikoj mjeri usklađen sa Šestom direktivom uočena su određena rješenja koja odstupaju od odredbi Šeste direktive. Jedno od područja neusklađenosti odnosi se na ograničenu primjenu instituta povrata PDV-a inozemnim poduzetnicima.

U hrvatskom Zakonu o PDV-u institut povrata poreza ograničen je i odnosi se samo na inozemne poduzetnike koji sudjeluju na sajmovima u Hrvatskoj. Ostali inozemni poduzetnici među koje svrstavamo i prijevoznike ne mogu ostvariti povrat PDV-a.

Kako će pri usklađivanju hrvatskog sustava oporezivanja PDV-om biti potrebno proširiti mogućnost povrata poreza i na inozemne poduzetnike prijevoznike nužno je procijeniti financijske učinke na državni proračuna, ali i tehničke promjene koje se odnose na rad i organizaciju poslovanja porezne uprave.

Primarni cilj ovog istraživanja je procjena mogućeg iznosa povrata poreza i broja inozemnih poduzetnika koji bi ispunjavali uvjete za povrat poreza prema Osmoj i Trinaestoj direktivi. U analizi su obuhvaćeni inozemni prijevoznici putnika u autobusnom prometu. Sekundarni cilj istraživanja je procjena ekonomskih učinaka povrata poreza na prihode od PDV-a i na organizaciju rada Porezne uprave. 

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića