Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2006-2010
 
Analiza sustava zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru, 2005-2008

Naručitelj: Matica hrvatskih sindikata

Voditelj projekta: Vjekoslav Bratić, Institut za javne financije

Suradnici: Predrag Bejaković, Institut za javne financije
  Goran Vukšić, Institut za javne financije

Osnovni je cilj ovog istraživanja utvrditi postojeće stanje i napraviti analizu zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru, i to u prvom redu onih zaposlenika koji se financiraju iz državnog proračuna (prema organizacijskoj i ekonomskoj klasifikaciji). U analizi su korišteni podaci o ukupnom broju zaposlenih u javnom i državnom sektoru dobiveni od Ministarstva uprave, javni podaci Ministarstva financija i Državnog zavoda za statistiku.

Ujedno, u istraživanju je napravljena agregatna analiza sustava zaposlenih u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj. Projekt sadrži i usporedbu dobivenih podataka o broju zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru na temelju dostupnih podataka s određenim zemljama (iako su u međunarodnoj usporedbi realan ograničavajući čimbenik ovakve analize različit obuhvat, metodologije izračuna i načini analize javnog sektora među zemljama).

Nadalje, neovisno od dobivenih rezultata analize, očito je kako će izvršna vlast morati uspostaviti odgovarajuće institucije i organizacije koje će kontinuirano analizirati ovaj sustav i dodatno procjenjivati njihovu učinkovitosti. Samo na taj način će se ovaj sustav uspjeti racionalizirati i optimizirati. U navedenom kontekstu treba promatrati i možebitne zahtjeve za reorganizacijom sustava koji će se morati unaprijediti prema pozitivnim primjerima iz prakse, u prvom redu zemalja EU, posebice skandinavskih zemalja koje su u tom području primjer.

Projekt je predan naručitelju 1. lipnja 2010. godine.

 
Download dokumenata:
Analiza sustava zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru, 2005-2008 (veličina: 1 Mb)
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića