Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2001-2005
 
Investicijski vodič za strane ulagače

Naručitelj: Friedrich Ebert Stiftung

Voditelj projekta: Goran Vukšić, Institut za javne financije


Cilj izrade vodiča je pripremiti informacijski materijal za strane ulagače zainteresirane za ulaganje u Hrvatsku. Nedovoljna promotivna aktivnost u privlačenju stranih ulagača jedan je od razloga zašto Hrvatska dosada nije uspjela privući značajnija «greenfield» ulaganja od kojih se mogu očekivati i snažniji pozitivni efekti na domaće gospodarstvo. U javnoj ekonomsko-političkoj diskusiji sve se češće čuju argumenti zašto bi promotivnu aktivnost pri privlačenju inozemnih investitora trebalo intenzivirati, a čini se da i neke institucionalne mjere idu u tom smjeru.

Jedan od prvih koraka u takvoj aktivnosti je priprema informacijskog materijala iz kojeg bi zainteresirani ulagači mogli dobiti prve relevantne informacije kao što su struktura hrvatskog gospodarstva i najperspektivnije i konkurentnije industrijske grane, osnovne informacije o hrvatskom poreznom sustavu i sistemu poticaja i olakšica, administrativni postupak osnivanja poduzeća, osnovne informacije o deviznom poslovanju i carinskim propisima, podaci o dostupnosti i troškovima radne snage, infrastruktura, potencijalne proizvodne lokacije, kontakti u bitnim državnim i regionalnim institucijama itd. Ovakav vodič posebno je značajan pri privlačenju malih i srednjih poduzeća koja nemaju velike analitičke odjele koji im mogu prikupiti sve bitne informacije o potencijalnim proizvodnim lokacijama.

SADRŽAJ / STRUKTURA VODIČA
1) Uvod

Uvodno bismo opisali prednosti Hrvatske kao proizvodne lokacije za strane ulagače s primjerima uspješnih i konkurentnih industrijskih grana. O konkurentnosti pojedinih sektora hrvatskog gospodarstva konzultirali bismo se sa Središnjim državnim uredom za strategiju razvoja. Isto tako, uzeli bismo u obzir i stratešku orijentaciju državne agencije za poticanje izvoza i ulaganja.

2) Porezni sustav i poticaji

U ovom poglavlju dali bi kratak pregled relevantnih dijelova hrvatskog poreznog sustava. S obzirom da u hrvatskoj nema diskriminacije u poreznom tretmanu stranih i domaćih ulagača, dali bismo samo osnovne informacije s referencom na druge publikacije koje detaljno opisuju porezni sustav. Nešto više pažnje bismo posvetili onim dijelovima poreznog sustava za koje se vezuju poticaji npr. prema zakonu o poticanju ulaganja, poticaji za zapošljavanje, područja od posebne državne skrbi itd.

3) Drugi relevantni zakoni i administrativni postupci

Ovdje bismo kratko opisali pravni tretman stranih ulagača, hrvatski sistem sudova, postupak osnivanja poduzeća u Hrvatskoj, osnovnu carinsku regulativu, devizno poslovanje, vlasništvo stranaca nad nekretninama, intelektualno vlasništvo, osnove radnog zakonodavstva, postupke oko izdavanja radnih dozvola za strance itd.

4) Radna snaga

U ovom poglavlju bi saželi informacije o dostupnosti radne snage - zaposleni prema: obrazovnoj razini, strukturi (prema gospodarskoj aktivnosti) i prema starosnoj dobi. Isto za nezaposlene. Nadalje, prikazali bi podatke o troškovima radne snage prema edukacijskoj razini i gospodarskoj aktivnosti, te o obrazovnim institucijama – sveučilištima i najbrojnijim školama s brojem upisanih učenika i studenata zadnjih godina prema području studija tj. struci i/ili brojem onih koji završavaju studij ili školu svake godine prema području studija tj. struci.   

5) Infrastruktura

Ovaj dio bi opisao postojeću prometnu infrastrukturu: ceste, autoceste, željeznica, luke, zračne luke; poslovne parkove i zone (popis, lokacije, opremljenost, okvirne cijene); istraživačke centre i institute (na sveučilištima, instituti, tehnološki parkovi); te dostupnost, kapacitete i troškove struje, plina, vode, otpada i telekomunikacija.

6) Institucije i kontakti

Ovo poglavlje bi sadržavalo pregled relevantnih državnih i regionalnih institucija. 

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića