Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2001-2005
 
Ekonomika javnog sektora - transparentnost, odgovornost i participacija

Naručitelj: interni projekt Instituta
 
Voditeljica projekta: Katarina Ott, Institut za javne financije

Suradnici: Anto Bajo, Institut za javne financije
  Geoffrey Dixon, University of Strathclyde, Glasgow
  Edgar Feige, University of Wisconsin, Economics Department, Madison
  John Hasseldine, Nottingham University, Business School
  Marina Kesner-Škreb, Institut za javne financije
  Mihaela Pitarević, Institut za javne financije

Hrvatski javni sektor još uvijek se nalazi na putu tranzicije prema javnom sektoru kompatibilnom tržišnim gospodarstvima. Iako je na tom putu već dosta učinjeno daljnje napore valja uložiti kao bi se povećala njegova transparentnost. Približavanje Europi te daljnja demokratizacija društva još više naglašavaju potrebu za jačanjem ovih procesa. Suprotno tome netransparentno fiskalno upravljanje djeluje destabilizirajuće, stvara neefikasnosti i širi nejednakosti.

Cilj trajnog projekta što ga od 2001. financira Ministarstvo znanosti jest utvrditi razmjere transparentnosti koje bi trebao imati javni sektor. Upravljanje javnim sektorom od središnje je važnosti za postizanje makroekonomske stabilnosti i visokih stopa ekonomskog rasta, a transparentnost je jedan od ključnih elemenata upravljanja tim sektorom. Transparentnost javnog sektora označava otvorenost tog sektora prema javnosti i to posebno: strukture i funkcioniranja države, mjera fiskalne politike, računa javnog sektora i fiskalnih projekcija. Očekivani rezultati: Očekuje se da će se istraživanjima koja će se provoditi tijekom rada na ovom projektu doći do rezultata koji će ukazati kako povećati transparentnost u javnom sektoru u Hrvatskoj. Povećanje transparentnosti od ključne je važnosti u daljem razvoju javnog sektora. Fiskalna transparentnost pojačava odgovornost političkih struktura u upravljanju javnim sektorom te povećava rizik kojim se političari izlažu ako provode neodrživu fiskalnu politiku. S druge strane dobro informirana javnost tako sudjeluje u povećanju kredibilnosti države.

U Hrvatskoj postoje brojne indikacije o značajnom diskrecionom odlučivanju, lobiranju, korupciji, lošem vođenju javnog sektora i sl. Ovim projektom nastojat će se utjecati na povećanje transparentnosti javnog sektora i vjerodostojnosti osnovnih institucija javnog sektora koje se tiču oporezivanja, proračunskog procesa, izvanproračunskih institucija, ukratko cjelokupne ekonomike javnog sektora.

Radovi s projekta objavljuju se uglavnom u izdanjima Instituta: Financijska teorija i praksa, Occasional Papers Series i Newsletter.

Rezultati i radovi se prezentiraju i na okruglim stolovima i konferencijama, te publiciraju kod drugih domaćih i inozemnih izdavača.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića