Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 1995-2000
 
Progresivnost poreza na dohodak u Hrvatskoj u razdoblju od 1995. do 1999. godine

Naručitelj: Ministarstvo financija, Porezna uprava

Voditeljica projekta: Marina Kesner-Škreb, Institut za javne financije

Suradnici: Hrvoje Arbutina, Pravni fakultet, Zagreb
  Marina Kesner-Škreb, Institut za javne financije
  Danijela Kuliš, Institut za javne financije
  Sanja Madžarević-Šujster, Svjetska banka, Ured u Hrvatskoj

Cilj istraživanja bio je utvrditi razinu i kretanje progresivnosti poreza na dohodak u Hrvatskoj u razdoblju od 1995. do 1999. godine. Progresivnost poreza na dohodak mjerena je prosječnom poreznom stopom, odnosno poreznom elastičnošću. Progresivan je onaj sustav poreza na dohodak kod kojeg prosječna porezna stopa s porastom dohotka raste, odnosno onaj sustav kod kojeg je porezna elastičnost veća od jedinice. Rezultati istraživanja ukazuju da prosječno opterećenje porezom i prirezom na dohodak u promatranom razdoblju opada. U 1999. godini ono za sve porezne obveznike iznosi samo 9,46%, što je malo, jer su tada zakonske stope poreza na dohodak iznosile 20% i 35% , a stope prireza na dohodak između 6% i 18%. Mjerenje je pokazalo kako je sustav poreza na dohodak vrlo progresivan za sve porezne obveznike. U razdoblju od 1995. do 1999. godine koeficijent ukupne elastičnosti poreza na dohodak prosječno iznosi 1,94. Progresivnost u cijelom promatranom razdoblju, osim u 1998. godini, raste. Progresivnost je rasla zbog:

  • povećanja osnovnog osobnog odbitka s 300 kuna u 1994. na 1250 kuna u 2000. godini
  • snižavanja donje granične porezne stupe s 25% na 20% u 1997. godini, te
  • progresivnog porasta koeficijenata osobnih odbitaka za uzdržavane članove obitelji početkom 1999. godine.

Uvođenje doprinosa u analizu povećava porezno opterećenje, ali smanjuje progresivnost sustava jer doprinosi gotovo proporcionalno opterećuju dohodak. Svako društvo o progresivnosti poreznog sustava odlučuje u političkom procesu. No, veća pravednost (tj. veća progresivnost) znači ujedno i manju učinkovitost poreznog sustava.

Projekt je izrađen je u Institutu za javne financije u prosincu 2000. uz financijsku pomoć Porezne uprave - Središnjeg ureda Ministarstva financija Republike Hrvatske.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića