Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
NARUDŽBENICA :: Oporezivanje plaća isplaćenih za protekla porezna razdoblja i doprinosi za obvezna osiguranja te izvješćivanje na JOPPD obrascu s primjerima
 
Porez na dohodak što se naplaćuje po osnovi primitaka od nesamostalnog rada (kao izvora oporezivih dohodaka), najizdašniji je porezni prihod od oporezivanja dohotka fizičkih osoba. Stoga, razumljiva je posebna pozornost poreznog tijela, ali i poreznih obveznika, prema nesamostalnom radu kao izvoru oporezivog dohotka. Kada kažemo «pozornost» prvenstveno mislimo na pravilnu primjenu pozitivnih poreznih propisa pri oporezivanju dohotka od nesamostalnog rada te propisa kojima se ureduju pitanja doprinosa za obvezna osiguranja, a koji su u uskoj i neizostavnoj vezi s utvrđivanjem i oporezivanjem dohotka od nesamostalnog rada.

Porez na dohodak prvenstveno se temelji na načelu blagajne. Međutim, u praksi su mogući slučajevi isplata plaća za prethodna porezna razdoblja te se njihova naplata obavlja na različite načine: putem sudskih postupaka, u nagodbama između radnika i poslodavaca i dr. I u tim slučajevima porezni sustav ureduje postupanja pri obračunu i plaćanju poreza.

Ovim se priručnikom nastoji na što pregledniji i jednostavniji način prikazati moguće slučajeve koji se događaju u praksi pri utvrđivanju i oporezivanju dohotka od nesamostalnog rada za prethodna razdoblja i drugih obveza propisanih prema dohotku od nesamostalnog rada kao što su doprinosi za obvezna osiguranja.

Zbog preglednosti i jednostavnosti tekst je potkrijepljen primjerima te su obuhvaćene i obveze i način vođenja propisanih evidencija te obveze i način sastavljanja i podnošenja propisanih izvješća u svezi s dohotkom od nesamostalnog rada. Prvenstveno se daje pregled popunjavanja JOPPD obrasca koji se primjenjuje od 1. siječnja 2014. Također, budući da se radi o «porezno osjetljivoj» temi te u pravilu o velikim iznosima za isplatu, razumljiv je i veliki interes poreznih obveznika odnosno isplatitelja navedenih primitaka te je Središnji ured Porezne uprave izdao niz mišljenja i uputa za jedinstveno postupanje u pojedinim slučajevima, a presjek kojih se također donosi u nastavku teksta.


Priredile: Dražen Opalić i Iva Uljanić Škreblin
Godina izdanja: 2017.
Cijena: 175,00 kn
Broj stranica: 298


NARUDŽBENICA
 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića