Tražilica
 
 
Transparentnost lokalnih proračuna (studeni 2015. - ožujak 2016.)
 

Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Transparentnošću se poboljšava komunikacija građana s lokalnim vlastima i povećava njihovo povjerenje u lokalne vlasti.

Karte prikazuju transparentnost lokalnih proračuna mjerenu brojem objavljenih ključnih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina, a to su:

  • godišnje izvršenje proračuna za 2014.,
  • polugodišnje izvršenje proračuna za 2015.,
  • prijedlog proračuna za 2016.,
  • izglasani proračun za 2016.,
  • proračun za građane za 2016.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u navedenom razdoblju i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti.

Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Obvezu objave navedenih dokumenata propisuju: Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u RH, Zakon o pravu na pristup informacijama (čl. 10.), Zakon o proračunu (čl. 12.) i Upute Ministarstva financija za izradu proračuna lokalnih jedinica. Postoji također preporuka Ministarstva financija koja sadrži i jedinstveni format vodiča za građane uz proračune lokalnih jedinica.

Detaljni rezultati analize predstavljeni su u Newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. - ožujak 2016.

Za detaljniji prikaz rezultata svih županija, gradova i općina kliknte na karte.

 

 


   

 

Ovaj projekt od 1.9.2015.sufinancira Hrvatska zaklada za znanost projektom (IP-2014-09-3008).
S obzirom na opsežnost istraživanja, pogreške su moguće. Svi su linkovi bili aktivni u trenutku istraživanja.
Ispravke ili izmjene podataka molimo javite na e-mail
transparentnost@ijf.hr.

 
Kako je mjerena transparentnost lokalnih proračuna?
 

Budući da nije uvijek lako definirati je li neki proračunski dokument objavljen na mrežnim stranicama županija, gradova i općina, transparentnost je mjerena na sljedeći način:


Detaljnije...
 

Kada je mjerena transparentnost lokalnih proračuna?
 

Objavu godišnjeg izvršenja proračuna za 2014. i polugodišnjeg za 2015. istraživali smo od 3. studenog do 9. prosinca 2015., a objavu prijedloga proračuna, izglasanog proračuna i proračuna za građane za 2016. od 1. veljače do 24. ožujka 2016.


Detaljnije...
 

Na temelju čega zahtijevati?
 

S ciljem da poveća transparentnost proračuna, a u skladu s Akcijskim planom Partnerstva za otvorenu vlast 2012.-2013., Ministarstvo financija je lokalnim jedinicama preporučilo da na službenim mrežnim stranicama objavljuju proračunske dokumente:


Detaljnije...
 

Press kutak
 

Poštovani posjetitelji, dragi novinari, ovdje preuzmite dokumente vezane uz predstavljanje rezultata transparentnosti proračuna lokalnih jedinica za razdoblje studeni 2015. - ožujak 2016.


Detaljnije...
 

Arhiva prethodnih istraživanja
 

Institut za javne financije redovito analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Arhiva prethodnih istraživanja dostupna je ovdje.

 

 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija