Tražilica
 
 
Transparentnost lokalnih proračuna (studeni 2016. - ožujak 2017.)
 

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

 

Karte prikazuju transparentnost lokalnih proračuna mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina), a to su:

  • godišnje izvršenje proračuna za 2015.,
  • polugodišnje izvršenje proračuna za 2016.,
  • prijedlog proračuna za 2017.,
  • izglasani proračun za 2017.,
  • proračun za građane za 2017.

 

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju XI./2016. – III./2017. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti.

 

Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

 

Rezultati analize predstavljeni su u Newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2016. - ožujak 2017.

 

Za detaljniji prikaz rezultata svih županija, gradova i općina kliknite na karte.

 

 


   

 

Istraživanje sufinancira Hrvatska zaklada za znanost projektom (IP-2014-09-3008).
S obzirom na opsežnost istraživanja, pogreške su moguće. Svi su linkovi bili aktivni u trenutku istraživanja.
Kontakt: transparentnost@ijf.hr.

 
Kako je mjerena transparentnost lokalnih proračuna?
 

Budući da nije uvijek lako definirati je li neki proračunski dokument objavljen na mrežnim stranicama županija, gradova i općina, transparentnost je mjerena na sljedeći način:


Detaljnije...
 

Kada je mjerena transparentnost lokalnih proračuna?
 

Od 2. studenog do 22. prosinca 2016. istraživali smo jesu li objavljena godišnja izvršenja proračuna za 2015. i polugodišnja za 2016., a od 1. veljače do 26. ožujka 2017. jesu li objavljeni prijedlozi proračuna, izglasani proračuni i vodiči za građane za 2017.


Detaljnije...
 

Na temelju čega zahtijevati?
 

S ciljem povećanja transparentnosti lokalnih proračuna, Ministarstvo financija je lokalnim jedinicama preporučilo da na službenim mrežnim stranicama objavljuju slijedeće proračunske dokumente:


Detaljnije...
 

Press kutak
 

Poštovani posjetitelji, dragi novinari, ovdje preuzmite dokumente vezane uz predstavljanje rezultata transparentnosti proračuna lokalnih jedinica za razdoblje studeni 2016. - ožujak 2017.


Detaljnije...
 

Arhiva prethodnih istraživanja
 

Institut za javne financije redovito analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Arhiva prethodnih istraživanja dostupna je ovdje.

 

Zahvaljujemo na potpori
 

Predstavljanje rezultata istraživanja pomogli su:


Detaljnije...
 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića