Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
NARUDŽBENICA :: Oporezivanje, plaćanje doprinosa i dostavljanje izvješća za dohodak iz inozemstva
 
U „Narodnim novinama“ br. 115/16 objavljen je novi Zakon o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. siječnja 2017., a kojim su, između ostalih novina, uvedeni pojmovi „godišnji dohodak“ i „konačni dohodak“ te je promijenjen način plaćanja poreza na inozemni dohodak. Inozemni dohodak je u Zakonu izdvojen u posebni dio, dio peti, i način utvrđivanja dohotka te plaćanja poreza na dohodak po toj osnovi propisani su člancima 80. i 81.

Nadalje, Pravilnikom o porezu na dohodak, koji je u primjeni od 4. veljače 2017., člancima 84. do 91. propisane su odredbe o načinu uračunavanja poreza plaćenog u inozemstvu sukladno novoj podjeli na godišnji i konačni porez, detaljnije su propisani postupci prijavljivanja dohotka iz inozemstva, propisan je novi obrazac za izvješćivanje o inozemnom dohotku  Obrazac INO-DOH i sl. Pojašnjeno je i da se pod svakim pojedinačnim inozemnim dohotkom podrazumijeva svaka vrsta konačnog dohotka iz pojedine države i svi godišnji dohodci iz pojedine države.

Važno je napomenuti da su novim Pravilnikom izbačene odredbe o metodi izuzimanja s progresijom u svezi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja te se u svim slučajevima kad je u ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja propisana metoda izuzimanja s progresijom, u Hrvatskoj primjenjuje zapravo potpuno izuzimanje.

Priručnik je namijenjen poslodavcima, poreznim savjetnicima i knjigovodstvenim servisima, kao i svim fizičkim i pravnim osobama obveznicima doprinosa.


Priredili: Iva Uljanić Škreblin, Dalibor Legac i Željko Martinović
Godina izdanja: 2017.
Cijena: 150,00 kn
Broj stranica: 122


NARUDŽBENICA
 

 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića