Tražilica
 
 
Brzi linkovi
 
 
 
EURAXESS
 
 

Kontakt
 

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE
Smičiklasova 21
10000 Zagreb
OIB: 41683226810
Tel: + 385 1 4886 444
Fax: +385 1 4819 365
e-mail: ured@ijf.hr

 
NARUDŽBENICA :: Oporezivanje, plaćanje doprinosa i dostavljanje izvješća za dohodak iz inozemstva
 
U „Narodnim novinama“ br. 115/16 objavljen je novi Zakon o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. siječnja 2017., a kojim su, između ostalih novina, uvedeni pojmovi „godišnji dohodak“ i „konačni dohodak“ te je promijenjen način plaćanja poreza na inozemni dohodak. Inozemni dohodak je u Zakonu izdvojen u posebni dio, dio peti, i način utvrđivanja dohotka te plaćanja poreza na dohodak po toj osnovi propisani su člancima 80. i 81.

Nadalje, Pravilnikom o porezu na dohodak, koji je u primjeni od 4. veljače 2017., člancima 84. do 91. propisane su odredbe o načinu uračunavanja poreza plaćenog u inozemstvu sukladno novoj podjeli na godišnji i konačni porez, detaljnije su propisani postupci prijavljivanja dohotka iz inozemstva, propisan je novi obrazac za izvješćivanje o inozemnom dohotku  Obrazac INO-DOH i sl. Pojašnjeno je i da se pod svakim pojedinačnim inozemnim dohotkom podrazumijeva svaka vrsta konačnog dohotka iz pojedine države i svi godišnji dohodci iz pojedine države.

Važno je napomenuti da su novim Pravilnikom izbačene odredbe o metodi izuzimanja s progresijom u svezi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja te se u svim slučajevima kad je u ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja propisana metoda izuzimanja s progresijom, u Hrvatskoj primjenjuje zapravo potpuno izuzimanje.

Priručnik je namijenjen poslodavcima, poreznim savjetnicima i knjigovodstvenim servisima, kao i svim fizičkim i pravnim osobama obveznicima doprinosa.


Priredili: Iva Uljanić Škreblin, Dalibor Legac i Željko Martinović
Godina izdanja: 2017.
Cijena: 150,00 kn
Broj stranica: 122


NARUDŽBENICA
 

 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija