Tražilica
 
 
Konferencije :: Indeks otvorenosti proračuna 33 hrvatska grada :: O projektu
 
Transparentnost ili otvorenost lokalnih (gradskih i općinskih) proračuna je mogućnost građana da dobiju informacije o proračunu njihove lokalne jedinice koje su potpune, bitne, točne, pravovremene i predstavljene na razumljiv način.

Kako bi lokalne jedinice (gradovi i općine) pružale javna dobra na najučinkovitiji način, bitno je da građani razumiju lokalne proračune te da aktivno sudjeluju u lokalnom proračunskom procesu (priprema, izglasavanje, te provođenje i nadzor proračuna). No unatoč iznimnoj važnosti, mnogo ljudi ne razumije lokalne proračune. Građani obično nemaju dovoljno vremena i/ili interesa za analizu podataka o lokalnim proračunima ili za proučavanje tema čije je poznavanje nužno za sudjelovanje u lokalnom proračunskim procesu. Osim nedostatka vremena i interesa, dodatni je problem što su podaci u proračunskim dokumentima često nedostupni, nepotpuni ili nerazumljivi.

Institut za javne financije je tijekom 2010. mjerio proračunsku transparentnost lokalnih jedinica na primjeru 33 hrvatska grada. Projekt je financirao Center of Budget and Policy Priorities - International Budget Partnership iz Washingtona.

Glavni rezultat projekta je Indeks otvorenosti gradskih proračuna. Željeli smo ispitati kvalitetu informacija u gradskim proračunima te istražiti koliko su gradski proračunski procesi otvoreni javnosti. U prosjeku su nam gradovi pružili 65% očekivane kvalitete informacija u svojim proračunima i očekivane otvorenosti gradskih proračunskih procesa.

 
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića