Tražilica
 
 
Konferencije :: Indeks otvorenosti proračuna 33 hrvatska grada :: Glavni nalazi
 
Rezultati anketa

Tijekom 2010. anketirali smo četiri vrste ispitanika u svakom gradu:

Osim ispitanika u gradovima anketu su ispunjavali i predstavnici Ministarstva financija koji se bave pitanjima financiranja lokalnih jedinica.

Većina anketiranih predstavnika gradskih vijeća i gradskih uprava smatra kako su dokumenti koje međusobno razmjenjuju transparentni. Međutim skoro svi predstavnici gradskih vijeća iz vladajućih stranaka smatraju da su dokumenti koje razmjenjuju s gradskom upravom transparentni, dok nijedan predstavnik oporbe ne dijeli to mišljenje. Predstavnici gradskih vijeća iz oporbe objasnili su svoje negativne odgovore činjenicom da su, npr. u većini slučajeva dokumente predloženog proračuna dobili samo nekoliko dana prije sjednica ili tek na samim sjednicama. Dakle, dokumenti predloženog proračuna najčešće im nisu bili pravovremeno dostupni, pa ih zbog toga često nisu stigli proučiti. Osim toga čini se i da su gradske uprave bolje informirane od gradskih vijeća.

Većina anketiranih predstavnika gradskih uprava i Ministarstva financija smatra da su dokumenti koje međusobno razmjenjuju, kao i proces razmjene tih dokumenata djelomično transparentni te se često međusobno optužuju za razne probleme. No, problemi postoje na svim stranama i u samom sustavu:

  • prevelik broj lokalnih jedinica (556)
  • nedovoljno djelatnika u Ministarstvu financija (samo se sedam zaposlenika bavi financiranjem lokalnih jedinica)
  • slabo opremljene lokalne jedinice
  • komplicirani zakoni i njihova tumačenja
  • česte izmjene i dopune zakona i propisa
  • te nesistematičan pristup Ministarstva financija pitanjima financiranja lokalnih jedinica.

Manje od polovice anketiranih iz gradskih organizacija civilnog društva razumije proračunske dokumente, dok njih oko 40% dokumente razumije tek djelomično. Pritom su anketiranim predstavnicima civilnog društva najveći izazovi:

  • nerazumljiva pravna terminologija
  • česte izmjene proračunskih klasifikacija
  • te manjak vremena i osnovnih informacija o gradskim proračunima i proračunskom procesu.
 
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića