Tražilica
 
 
Konferencije :: Indeks otvorenosti proračuna 33 hrvatska grada :: Glavni nalazi
 
Indeks otvorenosti

Indeks otvorenosti gradskih proračuna prosječno iznosi 65, što znači da su nam gradovi pružili 65% očekivane kvalitete informacija u svojim proračunima i otvorenosti gradskog proračunskog procesa javnosti (Grafikon 1). Najbolje je rangiran Slavonski Brod (indeks 82), a najslabije Šibenik (indeks 45). Iako se može činiti kako razlika između najbolje i najlošije rangiranog grada nije prevelika, treba imati na umu da smo istraživali samo 33 najveća i najrazvijenija grada, pa bi razlike u transparentnosti vjerojatno bile i veće kad bi se u istraživanje uključile sve lokalne jedinice.

Prvi podindeks otvorenosti gradskih proračuna prosječno iznosi 57, što znači da smo u prosjeku pronašli 57% očekivane kvalitete informacija u gradskim proračunima (Grafikon 2). Najbolji je rezultat postigao Slavonski Brod (79), a najslabiji Pazin (34). Pritom smo uočili sljedeće nedostatke vezane uz proračunske dokumente:

  • više od dvije trećine gradova ne objavljuje agregirane podatke o rashodima po funkcijskoj klasifikaciji
  • 80% gradova ne nudi obrazloženja prihoda i rashoda prema ekonomskoj klasifikaciji, iako za rashode individualnih programa takva obrazloženja postoje u 70% gradova
  • 80% gradova ne objavljuje proračun za građane
  • u dokumentima predloženog i usvojenog proračuna većina gradova ne objavljuje podatke za godine koje prethode proračunskoj godini
  • 85% gradova ne objavljuje informacije o makroekonomskim prognozama na temelju kojih su planirani rashodi i prihodi u dokumentima predloženog i usvojenog proračuna.

Drugi podindeks otvorenosti gradskih proračuna prosječno iznosi 82, što znači da su nam gradovi pružili 82% očekivane otvorenosti gradskih proračunskih procesa javnosti (Grafikon 3). Najbolje su rezultate ostvarili Karlovac i Labin (100), a najlošije Vinkovci (47). Proračunski proces većine gradova možemo smatrati iznimno otvorenim javnosti (npr. u svima je građanima dopušteno prisustvovati sjednicama gradskih vijeća), ali postoje i problemi:

  • odaziv gradskih službenika za informiranje, gradskih vijeća i gradskih uprava na naše ankete bio je relativno slab
  • dnevni red sjednica gradskih vijeća ne objavljuje se na službenim internet stranicama u četvrtini analiziranih gradova.

Unatoč odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, koje obvezuju gradske službenike za informiranje da na postavljene upite odgovore u roku od 15 dana, manje od 60% službenika uopće nije odgovorilo na našu anketu.

 
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića