Tražilica
 
 
Konferencije :: Fiskalna decentralizacija u Hrvatskoj
 
Institut za javne financije, u suradnji s Inicijativom za fiskalnu decentralizaciju u srednjoj i istočnoj Europi (Fiscal Decentralization Initiative for Central and Eastern Europe - FDI) iz Budimpešte, organizirao je 14. i 15. studenog 2002. u Zagrebu Forum o fiskalnoj decentralizaciji. Cilj foruma bio je utvrditi stanje fiskalnih odnosa između središnje države i lokalne vlasti u Hrvatskoj.

U tom smislu organizacijom Foruma željela se potaknuti razmjena ideja i mišljenja između svih zainteresiranih za procese fiskalne decentralizacije u RH. Na Forumu je sudjelovalo oko 90 osoba iz akademske zajednice, nevladinih udruga, središnje i lokalne vlasti, međunarodnih donorskih programa, medija i dr.

Forum je bio podijeljen na sedam tematskih cjelina. U prvoj cjelini, Fiskalna decentralizacija u RH, Katarina Ott i Anto Bajo iz Instituta za javne financije analizirali su što se posljednje godine promijenilo u sustavu lokalnih financija i lokalnih proračuna, a Maja Lukeš-Petrović iz Ministarstva financija izvrsno je prikazala proces i učinke fiskalne decentralizacije javnog sektora u praksi.

Potom je u drugoj cjelini Foruma Teodor Antić iz Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave dao vrlo koristan prikaz decentralizacije i demokratizacije središnje uprave i lokalne samouprave. U sklopu iste cjeline pod nazivom Pravni i administrativni okvir za fiskalnu decentralizaciju u RH, Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu iznio je svoje mišljenje o mogućnostima, ali i mitovima decentralizacije u Hrvatskoj.

Tema treće cjeline Foruma bila je Decentralizacija u tranzicijskim zemljama. Zbog odsutnosti Stanke Setnikar-Cankar sa School of Public Admnistration, Ljubljana, autorice rada koji govori o iskustvima ostalih zemalja te o mogućnostima fiskalne decentralizacije u nama bliskoj Sloveniji, rad je izložio Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije. Serdar Yilmaz iz Svjetske banke na pomalo je provokativan način prezentirao rad o mjerenju i utjecaju fiskalne decentralizacije. Jedna od osnovnih hipoteza njegova rada jest da se stupanj fiskalne decentralizacije trenutačno ne mjeri na primjereni način.

Na kraju prvog dana, u posljednjoj cjelini, Ronald Hackett iz USAID-a Barents Group predstavio je svoj rad o fiskalnoj decentralizaciji i dijeljenju prihoda u Hrvatskoj, a nakon njega je Mihaela Pitarević iz Instituta za javne financije govorila o tome daju li se dotacije u RH u skladu s kriterijima vodoravnoga fiskalnog izravnanja.

Drugog dana Foruma Dubravka Jurlina Alibegović iz Ekonomskog instituta u Zagrebu prezentirala je rezultate opsežnog istraživanja Financiranje lokalne samouprave u sklopu projekta Hrvatskoga pravnog centra Decentralizacija javne uprave. U istoj cjelini Foruma, kojoj je tema bila Lokalni financijski management, u odsutnosti Srećka Devjaka sa School of Public Administration, Ljubljana njegov vrlo zanimljiv rad o uvođenju kontrolinga i razvoju proračunskog procesa u slovenskim općinama prezentirao je Bojan Peček sa School of Public Admninistration, Ljubljana.

Šesta zanimljiva cjelina Foruma Fiskalna transparentnost i odgovornost započela je izlaganjem Katarine Ott iz Instituta za javne financije, a potom je gradonačelnik Crikvenice Ivica Malatestinić govorio o pozitivnim iskustvima Crikvenice pri uključivanju javnosti u proračunski proces. Hvalevrijednu publikaciju grada Varaždina o Proračunu grada Varaždina u malom prezentirala je Jerka Kezele, pročelnica Upravnog odbora za gospodarstvo, financije i javne prihode.

U posljednjoj cjelini Foruma - Dodatne mogućnosti financiranja za lokalne jedinice, Goran Vukšić s Ekonomskog sveučilišta u Beču govorio je o stranim ulaganjima i fiskalnoj decentralizaciji, a potom su Anka Mašek i Sandra Zbodulja s Ekonomskog fakulteta u Osijeku prezentirale rad o bilančnoj i financijskoj politici jedinica lokalne uprave i samouprave.
Oba dana ozbiljno se raspravljalo o trenutačnom stanju i problemima fiskalne decentralizacije u RH. Za tako kvalitetnu raspravu potrebno je posebno zahvaliti velikom broju sudionika iz lokalne razine vlasti, koji su na Forumu tražili rješenja problema s kojima se svakodnevno susreću.

Svi su radovi tiskani u zborniku s konferencije Fiskalna decentralizacija u Hrvatskoj kojeg možete preuzeti na dolje navedenom linku.

 
Download dokumenata:
Fiskalna decentralizacija u Hrvatskoj - zbornik radova (veličina: 782 kb)
 
 
 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija