Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2015
 
Istraživanje kapaciteta studentskih organizacija u Hrvatskoj za korištenje EU fondova

Naručitelj: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Istraživači: Anto Bajo, Institut za javne financije
  Vanja Ivošević, Institut za razvoj obrazovanja
  Irena Klemenčić, Institut za javne financije
  Nina Vranešević, Institut za razvoj obrazovanja 

Imajući u vidu nove mogućnosti koje se otvaraju studentskim organizacijama, Institut za razvoj obrazovanja je u suradnji s Institutom za javne financije proveo istraživanje čiji su ciljevi utvrditi dosadašnju uspješnost studentskih organizacija pri privlačenju dostupnih sredstava iz fondova Europske unije i procijeniti spremnost i administrativne kapacitete studentskih organizacija u kontekstu mogućnosti privlačenja sredstava iz dostupnih fondova Europske unije.

Rezultati istraživanja ukazuju na primjerenu tehnološku i kadrovsku opremljenost organizacija. U studentskim organizacijama postoje osnovni preduvjeti za korištenje sredstava iz dostupnih fondova Europske unije.

Imajući u vidu spremnost za suradnju i postojeću dobru kapacitiranost (ljudskih resursa, opreme i prostora) objektivno je pitanje zašto studentske organizacije u većoj mjeri ne koriste mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije?

Dio problema odnosi se na neinformiranost organizacija koja je prije svega uzrokovana velikom fluktuacijom kadrova. Zbog toga je i potencijalno administriranje i provedba EU projekata (koja je po prirodi nešto dugotrajnija) manje atraktivna studentskim organizacijama.

Velik broj organizacija i pojedinaca nije čuo za pojedine izvore financiranja. Studentske organizacije slabo su ocijenile vlastitu sposobnost za prijavu, provedbu i izvještavanje o projektima. Studentske organizacije ukazale su i na slabo razumijevanje ciljeva dostupnih programa. Naime studentske organizacije koje su se prijavljivale na dostupne programe često nisu primijetile ključne elemente raspisanih natječaja, te nisu znale prilagoditi projektnu dokumentaciju ciljevima natječaja. U studentskim organizacijama postoji izražena potreba za dodatnom izobrazbom i to posebice u fazi prijave projekata i vanjskog izvještavanja.

Na temelju provedenog istraživanja pripremljene su preporuke za razvoj administrativnih kapaciteta studentskih organizacija u kontekstu mogućnosti korištenja programa i fondova Europske unije.

Studiju u pdf formatu preuzmite ovdje.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića