Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2015
 
Identitet hrvatskog javnog sektora i EU standardi

Voditeljica projekta: Katarina Ott , Institut za javne financije

Šifra projekta: 172-0000000-1568


Hrvatski se javni sektor još uvijek nalazi na putu tranzicije prema javnom sektoru kompatibilnom tržišnim gospodarstvima u EU. Ubrzano približavanje Hrvatske Europi još više naglašava potrebu za jačanjem ovih procesa. Upravo s ciljem približavanja javnog sektora standardima EU javlja se i potreba istraživanja njegovog identiteta s jedne strane, i sukladnosti s EU standardima s druge strane kako bi se utvrdile potrebne promjene domaćeg javnog sektora. Namjera je pokazati koliko je važno postizanje usaglašenosti pojedinih dijelova javnog sektora sa standardima EU. Usaglašenje s odrednicama pravne stečevine EU u okviru pregovora o pristupanju EU bitno će utjecati na veličinu i strukturu javnog sektora. Očekuje se da bi se tijekom rada došlo do sljedećih rezultata:

  • Započelo bi se s izgradnjom poreznog modela prema EU standardima.
  • Odrediti relativnu konkurentnost pojedinih regija u odnosu na druge regije u Hrvatskoj, ali i regije drugih zemalja. 
  • Analizom učinaka fiskalne decentralizacije potaknula bi se stručna rasprava i analiza ove teme važne za regionalni razvoj, te bi se olakšala izrada kvalitetne razvojne regionalne strategije.
  • U dionici o državnim potporama primijenile bi se neke od metoda mjerenja učinaka u okviru pilot projekta, te bi se razradile preporuke u mjerenju učinaka državnih potpora.
  • Analizom poreznih izdataka utvrdili bi se gubici državnog proračuna zbog postojanja brojnih olakšica i oslobođenja u poreznom sustavu te bi se dale preporuke za smanjenje gubitaka državnog proračuna uslijed njihova postojanja.
  • Izradio bi se i potpuno novi model financiranja visokih učilišta i znanstvenih instituta utemeljenom na mjerama uspješnosti obavljanja djelatnosti • Analizom određenih političko-ekonomskih tema ukazalo bi se na osnovne slabosti zakonodavnih tijela u proračunskom procesu na lokalnoj i državnoj razini, te dale preporuke za povećanje znanja i edukaciju zakonodavnih predstavnika o proračunu, čime bi se dodatno pokušalo utjecati na povećanje transparentnosti proračunskog procesa na svim razinama vlasti.

Predloženo istraživanje posebno je korisno Ministarstvu financija (ali i drugim dijelovima izvršne vlasti) koje je zaduženo za financiranje, upravljanje i kontrolu javnog sektora, te njegovo usklađivanje s EU. Ono priprema različite mjere fiskalne politike koje oblikuju veličinu i strukturu javnog sektora, te je nužno da to čini u skladu s EU standardima.

Popis radova nastalih u okviru ovog projekta dostupan je ovdje.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića