Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2015
 
Identitet hrvatskog javnog sektora i EU standardi

Voditeljica projekta: Katarina Ott , Institut za javne financije

Šifra projekta: 172-0000000-1568


Hrvatski se javni sektor još uvijek nalazi na putu tranzicije prema javnom sektoru kompatibilnom tržišnim gospodarstvima u EU. Ubrzano približavanje Hrvatske Europi još više naglašava potrebu za jačanjem ovih procesa. Upravo s ciljem približavanja javnog sektora standardima EU javlja se i potreba istraživanja njegovog identiteta s jedne strane, i sukladnosti s EU standardima s druge strane kako bi se utvrdile potrebne promjene domaćeg javnog sektora. Namjera je pokazati koliko je važno postizanje usaglašenosti pojedinih dijelova javnog sektora sa standardima EU. Usaglašenje s odrednicama pravne stečevine EU u okviru pregovora o pristupanju EU bitno će utjecati na veličinu i strukturu javnog sektora. Očekuje se da bi se tijekom rada došlo do sljedećih rezultata:

  • Započelo bi se s izgradnjom poreznog modela prema EU standardima.
  • Odrediti relativnu konkurentnost pojedinih regija u odnosu na druge regije u Hrvatskoj, ali i regije drugih zemalja. 
  • Analizom učinaka fiskalne decentralizacije potaknula bi se stručna rasprava i analiza ove teme važne za regionalni razvoj, te bi se olakšala izrada kvalitetne razvojne regionalne strategije.
  • U dionici o državnim potporama primijenile bi se neke od metoda mjerenja učinaka u okviru pilot projekta, te bi se razradile preporuke u mjerenju učinaka državnih potpora.
  • Analizom poreznih izdataka utvrdili bi se gubici državnog proračuna zbog postojanja brojnih olakšica i oslobođenja u poreznom sustavu te bi se dale preporuke za smanjenje gubitaka državnog proračuna uslijed njihova postojanja.
  • Izradio bi se i potpuno novi model financiranja visokih učilišta i znanstvenih instituta utemeljenom na mjerama uspješnosti obavljanja djelatnosti • Analizom određenih političko-ekonomskih tema ukazalo bi se na osnovne slabosti zakonodavnih tijela u proračunskom procesu na lokalnoj i državnoj razini, te dale preporuke za povećanje znanja i edukaciju zakonodavnih predstavnika o proračunu, čime bi se dodatno pokušalo utjecati na povećanje transparentnosti proračunskog procesa na svim razinama vlasti.

Predloženo istraživanje posebno je korisno Ministarstvu financija (ali i drugim dijelovima izvršne vlasti) koje je zaduženo za financiranje, upravljanje i kontrolu javnog sektora, te njegovo usklađivanje s EU. Ono priprema različite mjere fiskalne politike koje oblikuju veličinu i strukturu javnog sektora, te je nužno da to čini u skladu s EU standardima.

Popis radova nastalih u okviru ovog projekta dostupan je ovdje.

 
 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija